gofry.odt

(11 KB) Pobierz

PRZEPIS NA GOFRY

Zobacz też:
* przepis na gofry cynamonowe z płatków owsianych
* Przepis na gofry domowe

Prosty i smakowity sposób na podwieczorek. Gofry można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub konfiturami.

Składniki:

        1/2 kg mąki

        2 jajka

        3/4 szklanki cukru

        1/3 kostki masła

        2 łyżeczki proszku do pieczenia

        1-2 szklanki wody

        cukier waniliowy

Masło (wersja dla alergików - margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny. Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące - cukier lepiej się trzyma. Zamiast cukru waniliowego można użyć aromatu w płynie, startej skórki cytrynowej, siekanych orzechów, cynamonu lub kakao (nie za dużo bo ciasto wyjdzie za ciężkie).

        Składniki na 5-6 gofrów:

        180 ml mleka

        120 g masła

        150 g mąki

        1 jajko

        pół paczuszki drożdży instant

        czubata łyżka cukru

        łyżeczka cukru waniliowego

        szczypta soli

Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy na bok by przestygło. Mieszamy razem mąkę, drożdże, cukier, sól oraz cukier waniliowy. Dodajemy mleko i mieszamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i znów dokładnie mieszamy.

Pojemnik z ciastem na gofry przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (w pojemniku musi być jeszcze trochę miejsca, by ciasto miało gdzie rosnąć i nam nie uciekło). Jeśli chcecie zjeść gofry na śniadanie, przygotujcie ciasto poprzedniego wieczora.

Gofry smażymy około 6-7 minut.

        Składniki:

        1 kg mąki

        1 szklanka cukru

        5 jaj

        1 kostka margaryny roztopionej

        2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

        2 szklanki wody

        (cukier waniliowy)

Wszystkie składniki zmiksować w misce, końcówką do płynów. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor.

Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące

 

 

         

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin