Zobacz też:* przepis na gofry cynamonowe z płatków owsianych* Przepis na gofry domowe
Prosty i smakowity sposób na podwieczorek. Gofry można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub konfiturami.
Składniki:
• 1/2 kg mąki
• 2 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1/3 kostki masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1-2 szklanki wody
• cukier waniliowy
Masło (wersja dla alergików - margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny. Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące - cukier lepiej się trzyma. Zamiast cukru waniliowego można użyć aromatu w płynie, startej skórki cytrynowej, siekanych orzechów, cynamonu lub kakao (nie za dużo bo ciasto wyjdzie za ciężkie).
• Składniki na 5-6 gofrów:
• 180 ml mleka
• 120 g masła
• 150 g mąki
• 1 jajko
• pół paczuszki drożdży instant
• czubata łyżka cukru
• łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy na bok by przestygło. Mieszamy razem mąkę, drożdże, cukier, sól oraz cukier waniliowy. Dodajemy mleko i mieszamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i znów dokładnie mieszamy.
Pojemnik z ciastem na gofry przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (w pojemniku musi być jeszcze trochę miejsca, by ciasto miało gdzie rosnąć i nam nie uciekło). Jeśli chcecie zjeść gofry na śniadanie, przygotujcie ciasto poprzedniego wieczora.
Gofry smażymy około 6-7 minut.
• Składniki:
• 1 kg mąki
• 1 szklanka cukru
• 5 jaj
• 1 kostka margaryny roztopionej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szklanki wody
• (cukier waniliowy)
Wszystkie składniki zmiksować w misce, końcówką do płynów. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor.
Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące
•
everesta