Porozumiewanie się w języku obcym.pdf

(1156 KB) Pobierz
Microsoft Word - Kucharz_512[02]_Z3_04_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Maria Mańska
Małgorzata Skąpińska-Stypa
Porozumiewanie się w języku obcym 512[02].Z3.04
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
394483672.001.png 394483672.002.png 394483672.003.png
Recenzenci:
dr Andrzej Diniejko
mgr inż. Edyta Jamróz
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Ewa Superczyńska
Konsultacja:
dr Justyna Bluszcz
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z3.04
„Porozumiewanie się w języku obcym”, zawartego w modułowym programie nauczania
dla zawodu kucharz 512[02].
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4.1. Produkty i przepisy kulinarne
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
12
4.1.3. Ćwiczenia
13
4.1.4. Sprawdzian postępów
17
4.2. Zastawa stołowa
18
4.2.1. Materiał nauczania
18
4.2.2. Pytania sprawdzające
20
4.2.3. Ćwiczenia
20
4.2.4. Sprawdzian postępów
22
4.3. Karta menu i nazwy dań
23
4.3.1. Materiał nauczania
23
4.3.2. Pytania sprawdzające
27
4.3.3. Ćwiczenia
27
4.3.4. Sprawdzian postępów
29
4.4. W restauracyjnej kuchni
30
4.4.1. Materiał nauczania
30
4.4.2. Pytania sprawdzające
32
4.4.3. Ćwiczenia
32
4.4.4. Sprawdzian postępów
33
4.5. Obsługa klienta w lokalu gastronomicznym
34
4.5.1. Materiał nauczania
34
4.5.2. Pytania sprawdzające
39
4.5.3. Ćwiczenia
40
4.5.4. Sprawdzian postępów
42
4.6. Redagowanie tekstów o tematyce zawodowej
43
4.6.1. Materiał nauczania
43
4.6.2. Pytania sprawdzające
45
4.6.3. Ćwiczenia
45
4.6.4. Sprawdzian postępów
46
5. Sprawdzian osiągnięć
47
6. Literatura
51
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
2
4. Materiał nauczania
7
1. WPROWADZENIE
Poradnik, który otrzymujesz będzie Ci pomocny w utrwaleniu niezbędnych umiejętności
związanych z komunikowaniem się w języku obcym (angielskim) w zakresie działalności
gastronomicznej .
Poradnik ten zawiera:
wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej,
cele kształcenia tej jednostki modułowej,
materiał nauczania (rozdział 4), który umożliwia samodzielne przygotowanie się do
wykonania ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy
wskazaną literaturę oraz inne źródła informacji. Obejmuje on również ćwiczenia, które
zawierają:
treść ćwiczeń,
sposób ich wykonania,
wykaz materiałów i sprzętu potrzebnego do realizacji ćwiczenia,
sprawdzian postępów, który umożliwi Ci sprawdzenie opanowania zakresu materiału po
zrealizowaniu każdego podrozdziału – wykonując sprawdzian postępów powinieneś
odpowiadać na pytanie tak lub nie, co oznacza, że opanowałeś materiał albo nie,
sprawdzian osiągnięć, czyli zestaw zadań testowych sprawdzających Twoje opanowanie
wiedzy i umiejętności z zakresu całej jednostki. Zaliczenie tego ćwiczenia jest dowodem
osiągnięcia umiejętności praktycznych określonych w tej jednostce modułowej.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela
o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność.
Po opracowaniu materiału spróbuj rozwiązać sprawdzian z zakresu jednostki modułowej.
Jednostka modułowa: Porozumiewanie się w języku obcym, której treści teraz poznasz jest
jednostką porządkującą i rozszerzającą Twoje wiadomości i umiejętności nabyte na zajęciach
ogólnych z języka angielskiego w zakresie podstawowej komunikacji językowej. Głównym
celem tej jednostki jest przygotowanie Ciebie do posługiwania się językiem angielskim
w ramach prowadzenia i świadczenia usług gastronomicznych.
Po zrealizowaniu przez Ciebie całości materiału przewidzianego w niniejszej jednostce
modułowej zachęcam Cię do dalszego poszerzania zakresu słownictwa zawodowego i jak
najczęstszego wykorzystywania swoich umiejętności językowych w praktyce. Tylko w ten
sposób osiągniesz satysfakcję z opanowania słownictwa zawodowego w języku obcym.
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
3
Moduł 512[02].Z3
Usługi gastronomiczne
512[02].Z3.01
Prowadzenie działalności
żywieniowej w zakładach
gastronomicznych
typu zamkniętego
512[02].Z3.02
Prowadzenie działalności
żywieniowej w zakładach
gastronomicznych
typu otwartego
512[02].Z3.03
Prowadzenie działalności
gospodarczej
512[02].Z3.04
Porozumiewanie się
w języku obcym
Schemat układu jednostek modułowych
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
4
394483672.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin