Woda królewska.pdf

(94 KB) Pobierz
Woda królewska
Woda królewska
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Woda królewska niedługo po przygotowaniu
Woda królewska ( łac. aqua regia ) - mieszanina stężonego kwasu solnego i azotowego w
stosunku objętościowym 3:1. Ma bardzo silne własności utleniające , roztwarza złoto , platynę ,
pallad i inne metale szlachetne oraz inne odporne chemicznie metale ( cyrkon , hafn ,
molibden ) . Odporne na jej działanie są rod , osm , wolfram i tantal oraz iryd i ruten do
temperatury 100 °C.
Świeży roztwór jest bezbarwny, ale szybko przybiera kolor pomarańczowy. Jest silnie żrący.
Dawniej używany w laboratoriach do czyszczenia szklanych naczyń z zanieczyszczeń
organicznych i osadów metali.
Proces roztwarzania złota przez wodę królewską można podzielić na dwa etapy. Pierwszy to
utlenienie atomów złota do jonów Au 3 + przez silny utleniacz, jakim jest kwas azotowy(V):
Równowaga w tej reakcji jest przesunięta silnie w lewo (dlatego sam kwas azotowy(V) nie
jest w stanie roztworzyć złota), ale powstałe jony złota są od razu wiązane z jonami Cl - , w
wyniku czego powstają jony chlorozłocianowe
Bardzo silnymi czynnikami utleniającymi w wodzie królewskiej są chlorek nitrozylu i chlor ,
powstałe w reakcji:
Chlorek nitrozylu występuje w wodzie królewskiej w bardzo małych ilościach - zasadnicze
działanie mieszaniny polega na utlenianiu metalu przez kwas azotowy(V) i wiązaniu
powstałych jonów w kompleksy chlorkowe.
Historia [ edytuj ]
Woda królewska została odkryta w IX wieku naszej ery przez arabsko-jemeńskiego
alchemika Dżabira Ibn Hajjana . Jednym z powodów jej odkrycia była chęć uzyskania
354839717.006.png 354839717.007.png 354839717.008.png 354839717.009.png 354839717.001.png 354839717.002.png 354839717.003.png 354839717.004.png 354839717.005.png
W przeszłości była cenionym i chętnie używanym odczynnikiem alchemicznym.
Przypisywano jej magiczne właściwości, które jakoby były niezbędne do rozpuszczania złota
i srebra.
Zobacz też
·
Zgłoś jeśli naruszono regulamin