Tort rafaello z konfitura wisniowa.doc

(26 KB) Pobierz
TORT RAFAELLO Z KONFITURA WISNIOWĄ

 

                 TORT RAFAELLO Z KONFITURA WISNIOWĄ                     


6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz
    3/4 szklanki przegotowanej wody
    sok z 1 cytryny
    aromat arakowy

Masa rafaello:
   1/2 litra śmietany 30%
      2 opakowania bitej śmietany w proszku “Śnieżki”
      paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
  20 dag wiórek kokosowych
  10 dag płatków migdałów
  20 dag białej czekolady

  konfitura wiśniowa
  5 dag płatków migdałowych
  3 dag bezy

 

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec około 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na połowę. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, aromat arakowy, całość wymieszać).

Z 1/2 litra śmietany odlać 1/2 szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżkami”, następnie dodać pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. 1/4 masy odłożyć, a do pozostałej dodać płatki migdałowe.

Jedną część biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową, na nią położyć masę z migdałami, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować masą bez płatków migdałowych. Tort udekorować bezami i płatkami migdałowymi.

Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin