KRÓLIK DUSZONY ZE ŚLIWKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
KRÓLIK DUSZONY ZE ŚLIWKAMI

                      KRÓLIK DUSZONY  ZE ŚLIWKAMI      

 

                                  Uda królika

10 dag boczku wędzonego,

3-4 goździki,

15 dag śliwek suszonych,

  1 łyżka mąki,

  2 cebule,

     sok z cytryny,

     sól, pieprz

 

              Śliwki umyć, namoczyć, a następnie wydrylować. Mięso pokrajać w plasterki  i oprószyć mąka. Boczek pokrajać w plasterki, lekko podsmażyć na patelni, dodać posiekana cebulę i poddusić razem mieszając.

Na wytopionym tłuszczu lekko podrumienić mięso, osolić, przełożyć do rondla, włożyć przygotowane śliwki, goździki oraz ziele angielskie i oprószyć lekko pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby skraplając wodę. Gdy mięso zmięknie, przyprawić sokiem z cytryny, wyłożyć na półmisek, zalać przetartym sosem i ozdobić jarmużem lub czerwone kapustę. Podawać z ryżem na sypko lub makaronem i cykorię.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin