Kora orzechowa.doc

(26 KB) Pobierz
KORA ORZECHOWA

 

 

                                  KORA ORZECHOWA.

 

 

  8 białek

20 dkg cukru

   3 żółtka

10 dkg zmielonych orzechów

10 dkg siekanych orzechów

10 dkg wiórek kokosowych

10 dkg rodzynek

 

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i resztę składników. Lekko wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki.

  

        Krem:

1 1 kostki masła

3 łyżki cukru

4 żółtka

2 budynie śmietankowe

3 szkl wody

1 łyżka maki pszennej

2 opakowania delicji

2 galaretki ( tego samego koloru)

1 puszka brzoskwiń

 

Mąkę zmieszać z budyniem, cukrem, żółtkami i rozmieszać dobrze z wodą. Wszystko to ugotować na syropie z brzoskwiń, przestudzić. Utrzeć masło i po łyżce dodawać przestudzony budyń. Ucierać na gładka masę.

Układać:

 

I warstwa - placek

II warstwa         - 1/3 masy

III warstwa        - delicje ułożone czekolada do dołu nasączyć delicje                                         ponczem (szkl ciepłej wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + alkohol)

IV warstwa       - 1/3 masy

V warstwa        - 2 placek

VI warstwa       - ostatnia część masy

VII warstwa      - pokrojone w kostkę brzoskwinie

VIII warstwa     - zalać tężejącą galaretką( ugotować z mniejszą ilością   wody   niż na opakowaniu).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin