KORA ORZECHOWA.
8 białek
20 dkg cukru
3 żółtka
10 dkg zmielonych orzechów
10 dkg siekanych orzechów
10 dkg wiórek kokosowych
10 dkg rodzynek
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i resztę składników. Lekko wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki.
Krem:
1 1 kostki masła
3 łyżki cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
3 szkl wody
1 łyżka maki pszennej
2 opakowania delicji
2 galaretki ( tego samego koloru)
1 puszka brzoskwiń
Mąkę zmieszać z budyniem, cukrem, żółtkami i rozmieszać dobrze z wodą. Wszystko to ugotować na syropie z brzoskwiń, przestudzić. Utrzeć masło i po łyżce dodawać przestudzony budyń. Ucierać na gładka masę.
Układać:
I warstwa - placek
II warstwa - 1/3 masy
III warstwa - delicje ułożone czekolada do dołu nasączyć delicje ponczem (szkl ciepłej wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + alkohol)
IV warstwa - 1/3 masy
V warstwa - 2 placek
VI warstwa - ostatnia część masy
VII warstwa - pokrojone w kostkę brzoskwinie
VIII warstwa - zalać tężejącą galaretką( ugotować z mniejszą ilością wody niż na opakowaniu).
Gryzmek