Rokoko.doc

(25 KB) Pobierz

 

                                        ROKOKO.

 

 

18 dag daktyli (bez pestek)

12 dag suszonych śliwek

200ml soku pomarańczowego

2 łyżki melasy

1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej

1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej

23 dag mąki

1 łyżeczka przyprawy korzennej

23 dag rodzynek

12 dag suszonego ananasa

3 jajka

cukier puder

dżem morelowy

13 dag cukru pudru

1-2 łyżeczki wody

1 łyżeczka esencji waniliowej.

 

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Daktyle, śliwki i ananasa posiekać, włożyć do rondla. Zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Następnie utrzeć owoce na puree. Dodać melasę i skórki starte. Ostudzić. Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. Dodać suszone owoce, wymieszać. Gdy masa wystygnie wbić jajka. Ubić białka na sztywną pianę. Masę owocową dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka. Piec 1,5 h. Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Przygotować polewę (połączyć składniki).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin