ROKOKO.
18 dag daktyli (bez pestek)
12 dag suszonych śliwek
200ml soku pomarańczowego
2 łyżki melasy
1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej
23 dag mąki
1 łyżeczka przyprawy korzennej
23 dag rodzynek
12 dag suszonego ananasa
3 jajka
cukier puder
dżem morelowy
13 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki wody
1 łyżeczka esencji waniliowej.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Daktyle, śliwki i ananasa posiekać, włożyć do rondla. Zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Następnie utrzeć owoce na puree. Dodać melasę i skórki starte. Ostudzić. Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. Dodać suszone owoce, wymieszać. Gdy masa wystygnie wbić jajka. Ubić białka na sztywną pianę. Masę owocową dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka. Piec 1,5 h. Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Przygotować polewę (połączyć składniki).
Gryzmek