Dieta 1200 kcal na poskromienie apetytu.doc

(35 KB) Pobierz

Dieta 1200 kcal (na poskromienie apetytu)

 

Dieta na poskromienie apetytu bazuje na zasadzie 5 posiłków dziennie. Główne to śniadanie, obiad i kolacja oraz dwie przekąski – drugie śniadanie i podwieczorek. Ważne jest jedzenie określonych produktów o właściwej porze dnia.

 

 

 

Śniadanie powinno zawierać dużą dawkę chromu aby ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegać napadom głodu na słodycze.

Obiad to pora posiłku zwierającego magnez, który uaktywnia enzymy przetwarzające tłuszcze i węglowodany w energię., aby mieć siłę dotrwać do wieczora.

 

Kolacja natomiast to posiłek zawierający jak najwięcej potasu, który pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, łagodzącego układ nerwowy oraz przyspieszającego chudnięcie.

 

 

 

 

 

TRWA: 10 do 30 dni.

ODCHUDZA: do 2 kg w okresie 10 dni.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co miesiąc.

POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminę C, chrom, potas, wapń, magnez, białko oraz błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: około 1200.

 

 

 

 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

 

 

DZIEŃ 1.

 

 

 

ŚNIADANIE 280 kcal

Sałatka z soi, kromka chleba pełnoziarnistego, plaster polędwicy drobiowej, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 125 kcal

Kromka chleba chrupkiego żytniego, makrela wędzona (30 g), pomidor, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

 

OBIAD 435 kcal

Pieczone udko kurczaka bez skóry, brązowy ryż gotowany (50 g suchego), kalafior gotowany na parze (250 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

 

PODWIECZOREK 120 kcal

Koktajl z maślanki (150 ml), pomarańczy i łyżeczki miodu.

 

KOLACJA 220 kcal

Sałatka z sałaty lodowej i sera salami light (30 g) z łyżką oliwy z oliwek wymieszanej ze szczypiorkiem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

 

 

DZIEŃ 2.

 

 

ŚNIADANIE 325 kcal

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego, jajko na miękko, 5 łyżek mieszanki meksykańskiej z łyżką majonezu light, szklanka kawy bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 125 kcal

Kromka chleba chrupkiego, plasterek sera żółtego, pół papryki, sałata, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

 

OBIAD 420 kcal

150 g łososia pieczonego w folii, makaron graham (30 g suchego), gotowana fasolka szparagowa (szklanka), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

 

PODWIECZOREK 115 kcal

Banan, szklanka wody niegazowanej.

 

KOLACJA 245 kcal

Sałatka z sera feta (50 g), sałaty rukola i pomidora z łyżką oliwy z oliwek, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

 

 

DZIEŃ 3.

 

ŚNIADANIE 300 kcal

Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, po 2 łyżki groszeku konserwowego i kukurydzy konserwowej wymieszanych z łyżką majonezu light, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 125 kcal

30 g łuskanych pestek dyni, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

 

OBIAD 425 kcal

Rolada szpinakowa, żółta fasolka szparagowa gotowana (250 g), szklanka wody mineralnej z cytryną.

 

PODWIECZOREK 130 kcal

Surówka z mandarynki, pomarańczy i połowy banana, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

 

KOLACJA 250 kcal

Pasta z tuńczyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

 

 

DZIEŃ 4.

 

ŚNIADANIE 320 kcal

Dwie kromki chleba razowego, plasterek sera żółtego, plasterek szynki z indyka, papryka czerwona, 3 rzodkiewki, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 110 kcal

Kolba kukurydzy gotowana, woda mineralna.

 

OBIAD 430 kcal

100 g schabu pieczonego, kasza gryczana gotowana na sypko (50 g suchej), brokuł gotowany na parze (250 g), sałata zielona skropiona sokiem z cytryny (100 g) ii łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

 

PODWIECZOREK 140 kcal

Banan, szklanka wody niegazowanej.

 

KOLACJA 200 kcal

Sałatka z sałaty lodowej, serka wiejskiego (100 g), pomidora z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

 

 

Pasta z tuńczyka

 

• 1/2 puszki tuńczyka,

 

• kilka ziaren zielonego pieprzu,

 

• 50 g bryndzy,

 

• łyżeczka masła,

 

• łyżka kwasnej śmietany,

 

• łyżeczka soku z cytryny,

 

• pomidor,

 

• bazylia.

 

Tuńczyka osaczyć i wymieszać z kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu. Bryndze rozetrzeć z masłem i śmietaną. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.

Udekorować pomidorem i bazylią.

Rolada szpinakowa

 

• 250 g szpinaku,

 

• 2 ząbki czosnku,

 

• sól,

 

• pieprz,

 

• jajko,

 

• 50 g sera mozzarella,

 

• 20 g parmezanu,

 

• łyżeczka oliwy z oliwek.

 

Szpinak ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Pokroić go w paski i podsmażyć na patelni na oliwie z posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Jedno jajko wymieszać z solą i pieprzem i usmażyć z niego na patelni placek. Przełożyć go na ściereczkę, na jego wierzchu rozłożyć szpinak, posiekaną mozzarelle, parmezan i zwinąć roladę. Przełożyć ją do wysmarowanej oliwą formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sałatka z soi

(do wstępnego przygotowania dzień wcześniej)

 

• 20 g soi,

 

• 1/4 puszki fasoli czerwonej,

 

• 1/4 puszki kukurydzy,

 

• 1/4 puszki groszku,

 

• łyżka oliwy

 

• łyżeczka octu winnego,

 

• ząbek czosnku,

 

• oregano,

 

• natka pietruszki,

 

• szczypiorek.

 

Soję opłukać, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i gotować 2 godziny na małym ogniu. Miękką soję odcedzić i ostudzić.

Fasolę, kukurydzę i groszek odcedzić i wymieszać z soją. Z oliwy, octu winnego, oregano, przeciśniętego ząbka czosnku sporządzić sos i polać nim sałatkę. Posypać natką i szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin