Buty.doc

(78 KB) Pobierz
Podstawowe czynności pracownika przed rozpoczęciem pracy Pracownik zatrudniony w zakładach produkcji obuwia powinien:

8

 

 

INSTRUKCJA BEZPIECZNEJ PRACY

PRODUKCJA OBUWIA

 

 

I. Postanowienia ogólne

Warunki dopuszczenia pracownika do pracy:

1.             Ukończone 18 lat (młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu tylko pod nadzorem instruktora).

2.             Przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp i ppoż.

3.             Stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza.

4.             Posiadanie wymaganych predyspozycji psychicznych i fizycznych.

5.             Ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej.

6.             Przy obsłudze maszyn z ruchomymi elementami nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy.

 

II. Podstawowe czynności pracownika przed rozpoczęciem pracy

Pracownik zatrudniony przy produkcji obuwia powinien:

1.             Używać zgodnie z przeznaczeniem przydzielonej odzieży i obuwia roboczego oraz ochron osobistych (indywidualnych) według obowiązującej aktualnie tabeli norm przydziału tych asortymentów (kombinezon lub ubranie robocze, buty, nakrycie głowy, ewentualnie rękawice i okulary ochronne).

2.             Posiadać pełne rozeznanie na temat produkowanego obuwia, jego części składowych, doboru materiałów, szycia i łączenia elementów obuwia oraz jego wykańczania Wiedzieć, że podstawowe elementy obuwia to cholewka okrywająca wierzch stopy i spód osłaniający stopę od dołu.

3.             W zależności od rodzaju użytego materiału rozróżnia się obuwie:

a.              Skórzane (cholewki ze skóry, spody ze skóry lub innego materiału).

b.             Tekstylne (cholewki z tkaniny, spód ze skóry lub innego materiału).

c.              Gumowe (cholewki z tkaniny gumowanej lub gumy, spód z gumy).

d.             Z wierzchami z tworzywa sztucznego lub syntetycznego (na różnych spodach).

e.              Modelowane (z filcu).

4.             W zależności od wysokości cholewki rozróżnia się obuwie:

a.              Długie (sięgające do kolan).

b.             Krótkie (do połowy łydek).

c.              Trzewiki i kamasze (nieco powyżej kostek).

d.             Półbuty (do kostek).

e.              Pantofle (poniżej kostek).

5.             Z uwagi na krój i sposób wykonania cholewki, obuwie dzieli się na okładowe, derby, golfy, mokasyny, czółenka, sandały.

6.             Z uwagi na przeznaczenie obuwie dzieli się na:

a.              Robocze (z wytrzymałych materiałów dla pracowników fizycznych).

b.             Ochronne (chroniące nogę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych np. dla hutników, górników, garbarzy, rybaków itp.).

c.              Sportowe (z materiałów najwyższej jakości, niekiedy z uzbrojonym spodem np. narciarskie, piłkarskie, do lekkoatletyki).

d.             Wojskowe.

e.              Górskie, zaopatrzone w kolce (raki).

f.               Ortopedyczne (wykonane według wskazań lekarza ortopedy, łagodzące skutki schorzenia lub wady stopy).

7.             Mieć wiedzę na temat podstawowych wiadomości z zakresu anatomii i fizjologii stopy, gdyż stanowi to podstawę do dobierania kopyt i produkcji higienicznego obuwia.

8.             Umieć dobierać kopyto (jako modelu stopy), biorąc pod uwagę:

a.              Długość (czubek, przedstopie, śródstopa i pięta). 

b.             Strony – przyśrodkowa, zewnętrzna, podstawę, podbicie, grań, próg, grzbiet pięty, grzbiet podbicia, wyznaczniki, wzniesienia czubka i pięty.

c.              Konstrukcję i przeznaczenie – ćwiekacze, całokłute z tulejką przelotową, pasowe, sandałowe, klejaki, klinowe, niełamane.

9.             Dobrać materiał na cholewkę, wiedząc, że składa się ona z przyszwy, obłożyny, noska, tylnika, paska tylnego, paska wewnętrznego, ramki, języka, miecha, zapiętki, obrzeża oraz łącznika cholewkowego, sztywnika, bizy, taśmy cholewkowej, bezpiecznika, wzmacniacza, lamówki, wypustki, podszewki i międzypodszewki.

10.         Przygotować części składowe spodu składające się z podpodszewki, naklejki, zakładki, podnoska, pasa, otoka, otoczki, wyłożenia, wypełnienia, usztywniacza, podsuwki, półpodsuwki, podeszwy, zelówki, obcasa, wyściółki, podpiętki.

11.         Właściwie przygotować skóry wierzchnie tzw. "boksy" np.  cielęce, bydlęce, świńskie, marszczone, wodoodporne, szewra końskie i kozie, szewrety, welury, nubuki, juchty, skóry: anilinowe, nappa, softy, przecierane (florentique), dwoinowe, wielobarwne.

12.         Przygotować inne tkaniny i materiały niezbędne do produkcji obuwia np.

a.              Do wyrobu cholewek: welur, multon, atłas, brokat, plusz, dywetyna.

b.             Na podszewki obuwia: keper, flanelę, segel podszewkowy.

c.              Na międzypodszewki: molino, wigonka.

13.         W zależności od przydziału na stanowisko robocze sprawdzić stan techniczny przydzielonej maszyny do wykonywania określonych operacji np.

a.              Produkcji cholewek: wycinarkę, wyrównywarkę, perfowarkę, deseniarkę elementów skórzanych lub skór syntetycznych, numerowarkę, a po upewnieniu się, że maszyna jest sprawna, rozpocząć realizację przydzielonej pracy na maszynach przeznaczonych do różnych operacji (maszyny to: ścierarka, ścieniarka, formowarka, nadcinarka, odwijarka, oklejarka, rowkowarka, draparka, stemplarka, nakładarka kleju, suszarka i inne).

b.             Szycia cholewek wykorzystywać maszynę szwalniczą, opalarkę, zgrzewarkę, zwilżarkę, przedćwiekarkę, kleszcze, klamerkowarkę, rozciągarkę, obcinarkę, prasowarkę, wszywarkę, dublerkę, zakrywarkę, gwoździarkę, przeszywarkę, draparkę i inne.

14.         Sprawdzić wszystkie przygotowane do użycia narzędzia i pomoce pod względem ich przydatności i stanu technicznego.

15.         Wysłuchać dyspozycji swojego bezpośredniego przełożonego na temat zadań na dany dzień roboczy, uwzględniających bezpieczne metody realizacji pracy.

16.         Upewnić się, że przydzielone stanowisko jest przygotowane prawidłowo i zapewnia dogodną (ergonomiczną) pozycję przy jego obsłudze, nie stwarzając zagrożeń wypadkowych.

17.         Wszystkie zauważone zagrożenia i ewentualne usterki w działaniu maszyn czy urządzeń natychmiast zgłaszać swojemu bezpośredniemu przełożonemu w celu szybkiej likwidacji, a po ich usunięciu, rozpocząć realizację powierzonych zadań.

 

 

III. Zasadnicze czynności pracownika podczas realizacji pracy

Pracownik zatrudniony w zakładach produkcji obuwia powinien:

1.             Wykonywać prace zlecone tylko przez swojego bezpośredniego przełożonego, realizując je w sposób zgodny z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wytycznych, nie stwarzając żadnych zagrożeń dla siebie, współpracowników i otoczenia.

2.             Rozkrój ręczny materiałów na części składowe cholewki i spody obuwia wykonać za pomocą odpowiedniego noża szewskiego, właściwie oprawionego, przy użyciu wzornika dla właściwego typu obuwia.

3.             Przy wycinaniu mechanicznym elementów cholewki i spodów, podporządkować swoje czynności rygorom określonym w DTR (Dokumentacja Techniczno-Ruchowa) podanym przez producenta wycinarki.

4.             Obsługując wyrównarkę (ścieniarkę) służącą do wyrównania części składowych wierzchu cholewki i ścierania jej brzegów, używać odpowiednio przygotowanych szablonów negatywnych, zwracając uwagę na właściwe dwojenie materiałów (grubość ok. 4,0 mm).

5.             Wytłaczając różnokolorowe desenie na przyszwach cholewek obuwia damskiego na deseniarce, zapewnić odpowiednią ilość farby (zgodnie z technologią) na szablonie drukarskim w matrycy, co pozwala na prawidłowe wykonanie operacji.

6.             Podczas składania tkanin w stos uwzględniać rodzaj, przeznaczenie i ich grubość, gdyż pojedyncze tkaniny podszewkowe jak molino, keper, segel podszewkowy i wigonka składa się z 30 warstw, natomiast podklejane tkaniny, jak keper z molinem czy ryps z molinem składa się do 20 warstw w stosie, a podklejony multon tylko w 4 warstwy, co gwarantuje fachowe i bezpieczne realizowanie operacji.

7.             Podczas obsługi wycinarki spodów należy na bieżąco:

a.              Sprawdzać działania włączników i wyłączników.

b.             Kontrolować działanie przełącznika sposobu wycinania.

c.              Obserwować regulację podnoszenia ramienia uderzeniowego.

d.             Sprawdzać stan techniczny wycinaków oraz podkładu igelitowego, jak również nie opuszczać stanowiska roboczego w czasie, gdy maszyna jest w ruchu, a w przypadku stwierdzenia wadliwej pracy wycinarki, wyłączyć ją spod napięcia i o tym fakcie poinformować swojego bezpośredniego przełożonego.

8.             Ściśle przestrzegać zasad obowiązującej technologii, np.  przy opracowywaniu podpodeszewki ze skóry naturalnej:

a.              Wyrównać grubość.

b.             Ścierać lica.

c.              Ścieniać naklejki.

d.             Przytwierdzać usztywniacze i naklejki.

e.              Formować podpodeszwę.

9.             Przy obróbce podeszew systemem "prefinishing" i ostatecznym ich wykończeniu (frezowanie brzegów, ich polerowanie, nabłyszczanie), korzystając z zestawów maszyn Ralphsa podczas przygotowywania podeszew z materiałów sztucznych, jak np. poligum, thunigum albo tuniskór, przed ich przyklejeniem do brzegów cholewki, dokładnie przestrzegać zasad obowiązującej technologii, co zapewnia bezpieczne i fachowe wykonanie operacji.

10.         W zależności od sposobu łączenia części składowych cholewki (zgrzewanie, sklejanie, szycie) realizować określone operacje, przestrzegając obowiązujących zasad bezpieczeństwa przynależnych tym czynnościom. 

11.         Obsługując maszyny szwalnicze, bardzo dokładnie dobierać igły (kolbę, trzon, ostrze) według określonego oznakowania oraz nici (z włókien naturalnych: bawełniane, lniane, jedwabne lub z włókien syntetycznych: poliamidowe, poliestrowe, poliakrylonitrylowe) dla prawidłowego wykonania operacji szycia.

12.         Podczas łączenia części składowych wierzchu w gotową cholewkę techniką zgrzewania pojemnościowego przy produkcji obuwia za pomocą jednorodnych pod względem struktury materiałów sztucznych typu skaj, syntetycznych typu corfam i clarino, zwracać uwagę na prawidłowe działanie urządzeń do zgrzewania z uwagi na powstające podczas działania tych operacji zagrożenia.

13.         Przy wyciąganiu cholewek na kopyto wzdłuż i wszerz oraz na przegięciu dolnych jej brzegów przez grań kopyta, przytwierdzeniu jej podpodeszwy, dla nadania cholewce przestrzennego kształtu, brać pod uwagę:

a.              Stopień nawilżenia czy zmiękczenia cholewki.

b.             Wielkości naprężenia wywołanego wyciąganiem materiału.

c.              Stabilizację kształtu cholewki po zaciągnięciu.

14.         Obowiązkowo przestrzegać rygorów obowiązującej technologii np. przy montażu obuwia pasowego, która obejmuje takie czynności, jak:

a.              Wszywanie pasów i obcinanie ich brzegów,

b.             Mocowanie wyłożeń i usztywniaczy oraz przygotowanie do dublowania.

c.              Fasonowanie podeszew i dublowanie.

d.             Zakrywanie rysów i gwoździowanie pięt.

e.              Formowanie spodów i suszenie obuwia.

15.         Przy montażu zwykłego obuwia gdynkowego realizować czynności określone technologią dla bezpiecznego i fachowego wykonania tych operacji, a mianowicie:

a.              Przygotowywanie właściwych kopyt i cholewek.

b.             Nazuwanie cholewek na kopyta i ustawianie klina.

c.              Wklejanie wypełnienia (międzypodeszwy) oraz zaciąganie obciągnięcia.

d.             Drapanie brzegów obciągnięcia i przyklejanie podeszwy.

16.         Obligatoryjnie przestrzegać rygorów technologii także przy montażu innego rodzaju obuwia np. wulkanizowanego, wtryskowego, na spodach odlewanych itp.

17.         Wszystkie czynności wykonywać zawsze solidnie, bezpiecznie, wg obowiązującej technologii i wytycznych swojego bezpośredniego przełożonego.

18.         Przydzielone stanowisko robocze zawsze utrzymywać w czystości i porządku.

19.         W razie zaistnienia wypadku przy pracy, pozostawić miejsce jego powstania w takim stanie, w jakim wypadek się wydarzył (jeżeli to możliwe) do czasu przybycia zespołu powypadkowego, poszkodowanym udzielić pierwszej pomocy.

20.         Każdy wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu bezpośredniemu przełożonemu.

21.         W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do fachowego i bezpiecznego wykonywania powierzonej pracy, zwrócić się do swojego bezpośredniego przełożonego o instruktaż dodatkowy i zastosować się do wydanych przez niego poleceń i wskazówek dotyczących czynności przy produkcji obuwia, zgodnie jednak z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy.

 

 

IV. Czynności zakazane pracownikowi

Pracownikowi zatrudnionemu przy produkcji obuwia zabrania się:

1.             Korzystania z kopyt ze znacznymi uszkodzeniami.

2.             Niehonorowania przyjętego podziału obuwia z uwagi na różnorodność form, fasonów, wysokości obcasów, stosowanych materiałów i sposobów wytwarzania, przy ogólnej klasyfikacji na działy, klasy, typy, rodzaje, systemy i grupy, gdyż prowadzi to do dezorganizacji podczas jego produkcji.

3.             Nieprzestrzegania w praktyce właściwego doboru skór wierzchnich i podszewkowych na cholewki przy ich podziale na grupy: boksy, szewro, szewrety, skóry lakierowane, welury, nubuki, juchty i dwoiny, bowiem może to spowodować zamieszanie w prawidłowej produkcji obuwia.

4.             Niedoceniania względów technologicznych, uzasadniających wyższość operacji wycinania materiałów nad ich wykrawaniem, gdyż uzyskuje się wtedy czystość konturów wyciętego elementu cholewki, unika skaz i uszkodzeń na powierzchni materiału i większą ekonomiczność rozkroju.

5.             ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin