przepisy3 słodkości.docx

(22 KB) Pobierz

Sernik ciepło-zimny (faza I)

Skład:
250 g sera chudego
100 ml mleka
3 jajka
4-5 aspartamów lub płynnego słodzika (do smaku)
1 łyżeczka kakao Decomoreno (albo kawy)
2 op żelatyny w proszku

Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3
jajkami, podgrzewałac aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie
ścięte. Przestudzic i do tego masy dodac 100 ml mleka chudego ze
słodzikami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu).
Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodac kroplę
aromatu waniliowego) a drugą podgrzewamy lekko na patalni i dodajemy
kakao aż się trochę zetnie.

Masy położyc na siebie i wstawic do zastygniecia do lodówki. Można
ewentualnie na górę zrobic jeszcze galaretkę.
--
 

Ptasiowate mleczko

  

Skład:
-szklanka mleka 0,5%
-2 jajka
-żelatyna na 0.5 l płynu
-kakao
-serek wiejski light
-aspartam

Jajka roztrzepac, dodac do mleka, zagotowac. Do tego dodac
rozpuszczoną żelatynę (opakowanie na 0,5l rozpuszczamy w jak
najmniejszej ilości wody). Jak masa przesygnie, dodac słodzik, chyba
że mamy taki do potraw na ciepło, to można teraz.
Dzielimy masę na 2 części - biała do foremki i do lodówki, do
drugiej częsci kakao i łyżeczkę serka wiejskiego light. Masę ciemną
wylewamy na masę białą i znowu do lodówki.
Można dla smaku do mas dodac kroplę aromatu jaki lubimy (podczas
mieszania składników)


 

 

 

Sernik na zimno prosty

Składniki:

- 4 serki homo jak najchudsze(ok. 500-600 gr.)
- 4 jajka
- słodzik
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli aromatu waniliowego

Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na
sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i
studzimy.
Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na
końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki.


 

Budyń dukanowski (Faza I/II)

  Składniki:
-1 żółtko
-3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa)
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej
-aromat waniliowy

Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę
aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy
zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w
odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy
do ostygnięcia.

 

Lody dukanowe (Faza I)

Składniki:

-3 kopiaste łyzki serka homo 0%
-2 żółtka
-3 białka
-słodzik
-aromat waniliowy (1-2 krople)

Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę,
wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i
wkładamy do zamrażarki.

--
 

Ciasteczka owsiano-pszenne (Faza I)

Skłądniki(Zjesc jednego dnia możemy 1/4 tej porcji, ze wzgl.na
max.dzienną dawkę otrąb = 3 łyżki):

-6 łyżek otrąb owsianych
-6 łyżek otrąb pszennych
-jedno jajo
-jeden serek wiejski light
-słodzik rozpuszczony w odrobinie gorącego mleka
-2 łyżeczki kakao
-trochę cynamonu
-jogurt naturalny

Mieszamy, rozkładamy na papier pergaminowy, pieczemy 12 min w 200st
z termoobiegiem.

--
 

Nutella Light (Faza I)

Skłądniki:
-7 łyżek mleka odtluszczonego w proszku
-1 czubata lyzeczka kakao odtluszczonego(np Decomoreno)
-słodzik - 3 czubate łyżki
-8 kropli aromatu orzechowego
-2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka plynnego
-1 żółtko

Mieszamy i smacznego wink

Muffinki Dukanowskie (Faza I)

Składniki (uwaga, dziennie można zjeśc 1/4 tej porcji):
-4 łyżki otrąb pszennych
-8 łyżek otrąb owsianych
-4 zółtka
-4 łyżki serka (ja daję homo)
-1 łyżeczka słodziku ( ja daję 1 łyżkę)
-1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
-jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao

Składniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodac do
masy. Delikatie wymieszac. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30
min w 180 stopniach
 

Herba(dukan)tniki (Faza I)

  Składniki:
-1 łyżka otręb pszennych,
-2 łyżki otręb owsianych,
-3 rozpuszczone tabletki słodzika,
-2 białka
-1 żołtko
-aromat waniliowy

Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na blachę posmarowaną
olejem parafinowym rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm.

Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia
warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na
kwadraty/herbatniki.
Wkładamy znów do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu odłamujemy herbatniki i zjadamy wink

--
 

Piernik a la Wielkie Bobo

PIERNIK
6/8 porcji :
Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut
8 lyzek otrab owsianych
8 lyzek otrab pszennych
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek)
6 lyzek serka homogenizowanego
3 cale jajka + 3 bialka
2 lyzki slodzika w plynie
2 lyzki przyprawy do piernika

Rozgrzac piekarnik 180° (th6)
Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i
dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania
jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik.
Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut,
upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po
wyjeciu powinna byc sucha.
--
 

 

 

BISZKOPT

Składniki:
-3 jajka
- 6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
- 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
- 7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubic zółtka z aromatem i
słodzikiem, potem dodac mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubic
na sztywną pianę i dodac do masy, wlac do formy o srednicy 22-24cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple
z formy i ostudzic poza nią.

Można potem posmarowac jednym z kremów dukana, albo nutellą
dukanowską wink
--
 

SERNIK KOLEJNY DO PIECZENIA W MIKROFALI

Skłądniki:
- 5 łyżek twarożku light
- 2 łyżki mazeiny
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki słodziku (lub w/g smaku)
- 5 białek jajka

Ubic twarozek, mazeinę, żóltka, słodzik i sok z cytryny na gładką
masę. Ubic białka na sztywną pianę i delikatnie dodac do masy. Wlac
do formy na suflet, podgrzewac 12 min w mikrofalóce na średniej
mocy. SPożywac na zimno.
--
 

HERBATNIKI

  

Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki słodziku w płynie
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżka otrab pszennych
- 2 łyżli otrąb owsianych

Wymieszac żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubic na pianę i
delikatnie dodac do masy. Ciasto wlac do płaskiej formy (brytfanki)
i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.

 

KREM KAWOWY

  

Skłądniki:
- 600 ml chudego mleka
- 1 łyżeczka bardzo mocnej kawy lub kawy rozpuszczalnej
- 3 jajka
- 3 łyżki słodziku

Mleko zagotowac z kawa, jajka ubic ze słodzikiem i dodac do nich
mleko i kawę ciągle mieszając. Wlac masę do foremek i piec w kąpieli
wodenj w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Podawac schłodzone.

 

KREM CZEKOLADOWY

  

Skłądniki:
- 40 ml chudego mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 kropli aromatu waniliowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao bez cukru (decomoreno)
- 4 łyżki słodziku
- 4 jajka

Zagotowac mleko z aromatem i cynamonem, dodac kakao i słodzik. Ubic
jajka i dodac do nich schłodzone mleko. WLac do foremek, piec w
kąpieli wodnej w piekarniku w 180 stopniach.
--
 

KREM WANILIOWY

  

Skłądniki:
- 2 szklanki chudego mleka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki słodziku
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyc...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin