Allan Christian B. (na podstawie jego myśli) - Życie bez pieczywa - jadłospis.pdf

(607 KB) Pobierz
1268282 UNPDF
ga Lutza redaktor naczelny Optymalnika przywiózł
nowiutki egzemplarz kolejnego niemieckiego wy-
dania „Leben ohne Brot” z dedykacją autora.
Przejrzałam książkę. Na końcu Doktor zamieszcza
14-dniowy jadłospis, który ma ułatwić zastosowanie
polecanej w książce diety niskowęglowodanowej. Przez
wiele lat uczyłam się niemieckiego, więc z asystą słowni-
ka przygotowałam tłumaczenie pierwszego tygodnia pro-
ponowanej diety.
Zapoznając się z tym jadłospisem i porównując z pro-
ponowanymi zestawami z książek dra Kwaśniewskiego,
będą mieli Państwo okazję zauważyć podobieństwa i róż-
nice. Najważniejsze szczegóły, na które chciałam skierować
zainteresowanie Czytelnika, to sposób przeliczania węglo-
wodanów w produktach białkowych. Dr Lutz licząc jed-
nostki chlebowe (BU) – bo taką miarą posługuję się przy
konstrukcji jadłospisów (1 BU = 12 g węglowodanów)
– nie uwzględnia węglowodanów zawartych w takich pro-
duktach, jak: sery, śmietana, mleko – ogółem nabiał, po-
droby. Węglowodany są zliczane tylko w warzywach, owo-
cach, produktach mącznych. Opracowując jadłospis, po-
zostawiłam obliczenia BU wpisane przez Doktora, a sama
przeliczając BTW w posiłkach, zliczałam wszystkie węglo-
wodany przyswajalne. Różnica sięgała czasami ponad 10 g.
Drugim dylematem, który pojawił się przy liczeniu jadło-
spisów, był tłuszcz – Dr Lutz rzadko podaje np. na jakim
tłuszczu usmażyć jajecznicę lub sznycle oraz ile tego tłusz-
czu użyć – uważa to za rzecz indywidualnego smaku. Kie-
rowałam się tutaj swoim wyczuciem w kuchni, ale jedni
mogą użyć zdecydowanie więcej tłuszczu, inni mniej i wy-
nik podawany przeze mnie na końcu trzeba traktować jako
wartość orientacyjną. Podane przez doktora Lutza składni-
ki posiłków umieściłam w tabelce. Tam gdzie była potrze-
ba w rubryce „moje uwagi” zamieściłam wielkości, liczby
i wskazówki, z pomocą których uzyskałam wynik końco-
wy. Często była to waga plasterka szynki lub jajka, ilość
i rodzaj tłuszczu, który moim zdaniem powinien być użyty
w przepisie, lub inne.
Przygotowując ten materiał, chciałam przede wszyst-
kim pokazać, jaką kuchnię proponuje Dr Lutz. Przeli-
czona zawartość BTW służy jedynie orientacji w zawar-
tości składników odżywczych w diecie. Myślę, że słusz-
ne jest zdanie wypowiedziane przez żonę Dra Lutza – Pa-
nią Helen, iż „przeliczanie BTW w zjadanych posiłkach,
kontrolowanie wagi wszystkiego co zjadamy z precy-
zją aptekarza, jest po prostu nieludzkie”, że najważniej-
sze jest, by pilnować orientacyjnej granicy 70-80 g węglo-
wodanów w diecie i czuć się dobrze.
n
Gabriela Serwin
Wstęp do jadłospisu
Ludzie, a więc oczywiście i pacjenci, są przeróżni. Jedni
są liberalni (a często nawet aż za bardzo), a to prowadzi do
tego, że często przekraczają granice, które stawia im dieta,
nie zdając sobie nawet z tego sprawy; inni natomiast wszyst-
ko chcą bardzo dokładnie wiedzieć. Dla tych pierwszych
stworzyliśmy dokładną „instrukcję diety”, aby wiedzieli, jak
się ją stosuje w praktyce. Jeżeli tylko będzie ona przestrze-
gana, nie pojawią się żadne problemy. Dla tych drugich do-
łączyliśmy taBUlę węglowodanów pochodzącą z wcześniej
wydanego „Documenta Geigy”.
Także tym razem przedstawiamy menu z dużą ilością
przepisów, które powinny umożliwić przeprowadzenie
diety ubogiej w węglowodany, bez zbędnych wyrzeczeń.
W pierwszej linii potrzebne są tu oczywiście potrawy, które
są słodkie, ale nie zawierają dużo węglowodanów.
Ponieważ przeważnie jemy ten sam typ śniadania, prze-
widzieliśmy tu trzy warianty. Kto na co dzień walczy z jakąś
chorobą i trzyma się granicy „6 BU”, powinien jadać śniada-
nie I, które nie zawiera węglowodanów. Kto nie miewa trud-
10
opty malnik
J ako trofeum z londyńskiej wizyty u dra Wolfgan-
1268282.023.png 1268282.024.png
ności, nie pija piwa, wina albo nie potrzebuje napoi zawie-
rających cukier, może spożywać śniadanie II (1 BU) albo III
(1,5 BU).
Poradnik ten nie powinien służyć jako książka kuchar-
ska, tylko ma być pomocny przy tworzeniu posiłków zawie-
rających niewielką ilość węglowodanów. Rezygnuje się przy
tym z wyjaśniania oczywistych rzeczy, jak np. zrobić jaja sa-
dzone lub jajecznicę, jak smaży się kotlety itp. Tam jednak,
gdzie potrzebna jest specjalna wiedza kucharska, wskazów-
ki są podane.
Dania, na które w specjalnej części przepisy są podane,
zaznaczone są w menu gwiazdką. Ilości podawane w menu
są przeznaczone dla jednej osoby. Ponieważ jednak rzadko
gotuje się tylko dla jednej osoby, ilości podawane w prze-
pisach przeznaczone są dla 4 osób. Przy deserach, ciastach
i tortach podawana jest informacja, na ile kawałków powin-
ny zostać one pokrojone i ile węglowodanów zawiera jedna
porcja. Dziennemu rozkładowi służą za podstawę 24 godziny
(jedna doba), składająca się z 5-6 jednostek po 12 g węglo-
wodanów. To odpowiada dziennej dawce dla zdrowej oso-
by dorosłej, która prowadzi siedzący tryb życia. Komu to nie
wystarczy, bo np. dużo fizycznie pracuje albo uprawia sport,
musi jeść więcej mięs, białka z jaj i tłuszczu. Na pewno nie
więcej węglowodanów, chyba że inaczej zaleci mu lekarz (ale
także tylko na krótki okres przejściowy).
ŚNIADANIE I 0 BU
PRODUKTY
MOJE UWAGI
2 filiżanki herbaty
jajecznica z 2 jaj jajo 60 g
(+) masło 30 g
z 2 plasterkami gotowanej szynki plaster 40 gx2
ŚNIADANIE II 1 BU
PRODUKTY MOJE UWAGI
kubek maślanki kubek 200 g
kromka ciemnego pieczywa (25 g) graham
Gervais
odpowiednik dostępny
w Polsce – ser mascar-
pone 100 g
ze szczypiorkiem
20 g
rzodkiewka
100 g
ŚNIADANIE III 1,5 BU
PRODUKTY
MOJE UWAGI
2 filiżanki kawy
z mlekiem lub ze śmietanką
50 g śmietanki 10%
n
2 bułki lub cienka kromka ciemnego pie-
czywa (25 g) liczony graham
1 łyżeczka marmolady lub miodu miód 10 g
masło
30 g
1 jajo na miękko
jajo 60 g
Dr Wolfgang Lutz
PONIEDZIAŁEK
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie III jak wyżej
1,5
Obiad
jasna zupa
jarzynowa
bulion 200 g 0,5 wywar mięsny czysty
jarzyny 100 g mieszanka warzywna
*zrazy
siekane mięso 150 g, zioła, przyprawy,
2 jaja, tłuszcz do smażenia
150 g liczone według przepisu
puree
ziemniaczane
1 średni ziemniak
1
80 g
1 łyżka masła
20 g
3 łyżki mleka
10 g razy 3
szpinak
100 g
szpinak
2 łyżki oliwy
10 g razy 2
czosnek
10 g
piwo
4 l 1
Kolacja
zapiekany
Camembert
Camembert
150 g
1
2 łyżki bułki tartej
2 razy 10 g
tłuszcz do pieczenia
30 g smalec
główka sałaty z ulubioną przyprawą
150 g
*knedle z twarogu
3 szt. 1 liczone według przepisu
kompot ze śliwek
2 łyżki 0,5 10 g razy 2, nie wiem, o jaki kompot chodzi,
z zapisanych BU wynika, że zawiera 6 g W
BU 6,5 razem poniedziałek
kcal 3101,4 B: 122,8 T: 233,7 W: 105,1
opty malnik 11
1268282.025.png 1268282.026.png 1268282.001.png 1268282.002.png 1268282.003.png
WTOREK
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie I jak wyżej
0,5
Obiad
*zupa jajeczna bulion, jajo, 3 łyżki śmietany
200 g liczone według przepisu
wołowina
200 g
udziec
duszona wołowina
2 plastry słoniny
2 razy 20 g
cebula, przyprawy
100 g
ogórek
200 g
sałatka ogórkowa
1 łyżka musztardy
0,5
20 g
2 łyżki kwaśnej śmietany
18% 2 razy 20 g
jabłko
50 g
pomarańcza
50 g
sałatka owocowa
banan
50 g
2,5
łyżka cukru
10 g
sok z cytryny
10 g
wino
l 1
Kolacja
2 jaja
2 razy 60 g
móżdżek
150 g
móżdżek z jajkiem
łyżka pietruszki
10 g
łyżka cebuli
20 g
2 łyżki masła
40 g
średni ugotowany ziemniak
1 80 g
sałata
z kwaśną śmietaną
sałata
150 g
śmietana
18% 40 g
piwo
4l 1
BU 6 razem wtorek
kcal 2837,4 B: 119,2 T: 185,1 W: 90,9
ŚRODA
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie III jak wyżej
1,5
Obiad
nadziewane pomidory pomidor
100 g
nadzienie
kiełbasa
40 g
majonez
20 g
ogórki marynowane
30 g
smażona wątróbka
cielęca
wątroba cielęca
150 g
łyżka masła, szałwia
20 g
jarzyny w maśle zielony groszek
100 g
kalafior
100 g
marchew
50 g
1,5
2 łyżki masła
40 g
pietruszka
10 g
Kolacja
śledź matjasa matjas
200 g
kwaśna śmietana
125 g 18%
1
jabłko
100 g
2 cebuli
50 g
średni ziemniak solony
1 80 g
piwo
4 l 1
truskawki
70 g 0,5
bita śmietana
20 g
BU 6,5 razem środa
kcal 2445,7 B: 85,0 T: 186,5 W: 82,1
12
opty malnik
3 10
1268282.004.png 1268282.005.png 1268282.006.png 1268282.007.png 1268282.008.png 1268282.009.png
CZWARTEK
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie I jak wyżej
1,5
Obiad
*zupa serowa starty ser, jaja, bulion
200 g 0,5 liczone według przepisu
kotlety wieprzowe schab
180 g
1 łyżka smalcu
20 g
puree ziemniaczane 1 średni ziemniak
80 g
1 łyżka masła
1,5
20 g
3 łyżki mleka
10 g razy 3
sałatka ogórkowa 2 ogórka
100 g
mały kubek jogurtu
100 g
Kolacja
kalafior z szynką kalafior
250 g
szynka
100 g
jajo
1
kwaśna śmietana
125 g 18%
2 łyżki startego sera
ser gruyere 40 g
2 łyżki masła
40 g
*zapiekana brzoskwi-
nia
brzoskwinia, ciasteczka, cukier, sok z cy-
tryny, masło
2 liczone według przepisu
piwo
4 l 1
BU 6 razem czwartek
kcal: 2989,3 B: 120,2 T: 230,3 W: 74,1
PIĄTEK
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie I jak wyżej
1,5
Obiad
*Fridattensuppe jajo, mleko, mąka, bulion
200 g 0,5 liczone według przepisu
filet rybny pieczony dowolny filet
200 g
dorsz
łyżka bułki tartej
0,75
10 g
białko
25 g
sałatka ziemniaczana
z majonezem
średni ziemniak
80 g
4 łyżki oliwy
4 razy10 g
1,5
żółtko
20 g
opakowanie rzeżuchy
40 g
sól, pieprz, ocet, musztarda
20 g musztardy
Kolacja
*omlet ze szpinakiem jajo, mąka, mleko, tłuszcz
2
liczone według przepisu
2 plastry szynki
plaster 40 g razy 2
*Gervais z borówkami
0,5 liczone według przepisu
wino
l 1
BU 6,25 razem piątek
kcal: 3058,3 B: 119,3 T: 221,4 W: 75,2
opty malnik 13
3 10
1268282.010.png 1268282.011.png 1268282.012.png 1268282.013.png 1268282.014.png 1268282.015.png 1268282.016.png
SOBOTA
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie III jak wyżej
1,5
Obiad
smażone nerki tłuszcz do smażenia
smalec 30 g
nerki cielęce
150 g
pomidor
100 g
2 czubate łyżki ryżu
2 40 g
mały talerz sałatki
100 g przyjmuję sałatę
*zabaione jajo, cukier, wino Marshala, sok z cytryny
1 liczone według przepisu
piwo
4 l 1
Kolacja
*rolady wołowe
z kapustą
sznycel wołowy, szynka, cebula, śmietana,
kapusta włoska, sól, pieprz
1 liczone według przepisu
BU 6,5 razem sobota
kcal: 1845,9 B: 81,0 T: 117,2 W: 74,5
NIEDZIELA
PRODUKTY
ILOŚĆ BU
MOJE UWAGI
Śniadanie I jak wyżej
Obiad
*zupa z wątróbki wątroba wołowa, jajo, bułka tarta
0,5 liczone według przepisu
pieczeń z płucek płucka wołowe
200 g
słonina
50 g
1
3 łyżki kwaśnej śmietany
60 g
2 czubate łyżki makaronu
nie gotowany 20 g
wino
l 1
szpinak zapiekany z
serem żółtym
szpinak
100 g
ser żółty
40 g gruyere
*Gervais Torte
1
liczone według przepisu, zapraszamy do potraw
z naszej kuchni
Kolacja
beefsteak tartar wołowina
200 g
udziec
tost
1
25 g
masło
20 g
gruszka z serem 2 miękkiej, dojrzałej gruszki
0,5
120 g
świeży parmezan
50 g
BU 5 razem niedziela
kcal: 3050,3 B: 170,3 T: 202,2 W: 76,5
ZRAZY
produkty ilość moje uwagi
3 plastry słoniny 60 g (3x20 g)
cebula łyżka 20 g
wołowiny 300 g udziec
wieprzowiny 300 g łopatka
2 jajka
Podsmażyć 3 plastry pokrojonej w kostkę słoniny i 1 łyżkę
posiekanej cebuli; następnie wymieszać 600 g mięsa (woło-
winy i wieprzowiny wymieszanej), 2 jajka, sól, pieprz i po-
siekaną pietruszkę i dodać do podsmażonej cebuli ze słoni-
ną, dodać 2-3 łyżki zimnej wody lub piwa i formować pła-
skie kotleciki, usmażyć na tłuszczu.
2x60 g
kcal B T W
razem 2173,2 131,9 182,3 1,7
na osobę 543,3 33,0 45,6 0,4
tłuszcz do smażenia
30 g smalcu
14
opty malnik
3 10
1268282.017.png 1268282.018.png 1268282.019.png 1268282.020.png 1268282.021.png 1268282.022.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin