WOŁOWINA W PIWIE.doc

(27 KB) Pobierz
WOŁOWINA W PIWIE

 

 

 

 

                                WOŁOWINA W PIWIE

 

 

                                     3 łyżki mąki pszennej,

                                     1 łyżeczka soli,

                                     1 kg wołowiny bez kości,

                                     3 łyżki oleju,

                                  25 dag masła,

                                   2 duże cebule,

                               600 ml ciemnego piwa,

                                   1 pomarańcza,

                                   3 liście laurowe,

                                       pieprz,

                                  ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

                                   2 ząbki czosnku,

                                   1 łyżeczka cukru.

 

 

Umyte mięso kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Mąkę wysypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej mięso. Połowę oleju i połowę masła podgrzewamy w dużym rondlu i obsmażamy w nich kawałki mięsa.

Rumienimy je ze wszystkich stron.

Cebulę kroimy w krążki, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Mięso wyjmujemy z rondla pozostawiając tam tłuszcz. Wkładamy cebulę, czosnek i smażymy około 5 minut. Wsypujemy cukier i smażymy jeszcze 5 minut. Wrzucamy z powrotem mięso do garnka i wlewamy tam piwo.

Tymczasem z pomarańczy delikatnie ścieramy na tarce skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy te składniki wraz z liściem laurowym, solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do potrawy i dusimy pod przykryciem nawet do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając wody.

Należy uważać, żeby nie wyparowało zbyt dużo sosu.

 

Kiedy mięso zmięknie, wyjmujemy liść laurowy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami (najlepiej pieczonymi) lub kluskami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin