WOŁOWINA W PIWIE
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1 kg wołowiny bez kości,
3 łyżki oleju,
25 dag masła,
2 duże cebule,
600 ml ciemnego piwa,
1 pomarańcza,
3 liście laurowe,
pieprz,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka cukru.
Umyte mięso kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Mąkę wysypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej mięso. Połowę oleju i połowę masła podgrzewamy w dużym rondlu i obsmażamy w nich kawałki mięsa.
Rumienimy je ze wszystkich stron.
Cebulę kroimy w krążki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso wyjmujemy z rondla pozostawiając tam tłuszcz. Wkładamy cebulę, czosnek i smażymy około 5 minut. Wsypujemy cukier i smażymy jeszcze 5 minut. Wrzucamy z powrotem mięso do garnka i wlewamy tam piwo.
Tymczasem z pomarańczy delikatnie ścieramy na tarce skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy te składniki wraz z liściem laurowym, solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do potrawy i dusimy pod przykryciem nawet do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając wody.
Należy uważać, żeby nie wyparowało zbyt dużo sosu.
Kiedy mięso zmięknie, wyjmujemy liść laurowy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami (najlepiej pieczonymi) lub kluskami.
Gryzmek