RYBA ZAPIEKANA W SOSIE PIECZARKOWYM.doc

(25 KB) Pobierz

 

          RYBA ZAPIEKANA W SOSIE PIECZARKOWYM

 

 

                                  60 dag filetów (może być z ryb morskich),

                                  15 dag pieczarek,

                                  ½ szklanki śmietany,

                                    2 łyżeczki mąki,

                                    2 łyżki startego, łagodnego żółtego sera,

                                    sól, pieprz, tarta bułka.

 

 

Rybę obtoczoną w mące, smażyć na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki układać w żaroodpornym (lub innym nadającym się do zapiekania) naczyniu-wysmarowanym masłem . Całość usmażonej ryby polać sosem: drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu.

Dodać 2-3 łyżki wody, łyżeczkę przypraw np. vegete, zalać śmietaną, wymieszaną z mąką, zagotować; przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę.

(Można zamiast w/w sosem podlać rybę śmietana wymieszaną z łyżeczką mąki i 2 łyżkami startego sera (cheddar lub tylżycki). Naczynie z rybą i sosem wstawić do pieca na 15-20 min. Zapiec. Podawać z ziemniakami puree i surówką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin