BABKA ŁACIATA.doc

(25 KB) Pobierz
BABKA ŁACIATA

                               BABKA ŁACIATA

 

 

                                  ½ kg mąki (3 szklanki)

                                  35 dag cukru

                                  25 dag masła

                                    4 jajka

                                    1 mała szkl mleka lub śmietany

                                    3 łyżki kakao

                                    1 paczka proszku do pieczenia

                                    1 cukier waniliowy

                                       cukier puder do posypania

 

Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (lub śmietanę) i w końcu ubitą pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru (10 dag cukru).

              Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec od 1 do 1,5 godziny. Posypać cukrem pudrem. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin