CIASTO SEROWE Z POKRYWKĄ.doc

(27 KB) Pobierz
CIASTO SEROWE Z POKRYWKĄ

                    CIASTO SEROWE Z POKRYWKĄ

 

                              Ciasto:

                                     45 dag mąki

                                       1 torebka proszku do pieczenia

                                    10 dag cukru

                                      2 jajka

                                      5 łyżek mleka

                                17,5 dag masła

 

                            Nadzienie:

                                    2 łyżki rodzynek sułtańskich

                                    1 łyżka rumu

                                    1 kg białego sera trzykrotnie mielonego

                                  ½ torebki budyniu waniliowego

                                    2 jajka

                                 20 dag cukru

                                   2 łyżki posiekanych migdałów

 

         Wierzch - pokrywka

        2 żółtka

 

     Ciasto:

kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie. Dać do środka cukier, jajka, mleko i przyrządzić gęstą papkę. Dodać płatki masła. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

              Ciasto podzielić na połowę. Wysmarować blachę tłuszczem, rozwałkować na niej połowę ciasta, brzeg podnieść nieco do góry. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta rozwałkować tak aby miało wielkość blachy do pieczenia. 

Nadzienie: 

Rodzynki umyć, osuszyć i skropić rumem. Ser wyłożyć do miski i wymieszać z budyniem, jajkami, cukrem i migdałami. Na koniec dodać rodzynki. Masę rozprowadzić na cieście i przykryć drugą połową ciasta. 

Pokrywka

Na wierzch - posmarować rozbitym żółtkiem. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni C (z termoobiegiem - 180 stopni C). 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin