MAŚLANKOWY PLACEK Z JAGODAMI.doc

(26 KB) Pobierz
MAŚLANKOWY PLACEK Z JAGODAMI

 

 

 

 

                         MAŚLANKOWY PLACEK Z JAGODAMI

 

 

                                          ½ kg jagód,

                                            1 szklanka maślanki,

                                            2 jaja,

                                            1 szklanka cukru,

                                            1 torebka cukru waniliowego,

                                          ½ szklanki oleju,

                                       2 ½ szklanki mąki,

                                            3 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

                                Kruszonka:

                                        3/4 szklanki mąki,

                                        3/4 szklanki cukru,

                                         ½ kostki masła.

 

 

Cukier i jaja ubijamy mikserem dodając szklankę maślanki i olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na cieście układamy umyte jagody.

Przygotowanie kruszonki:

Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy tak, aby powstały grudki.

Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin