MAŚLANKOWY PLACEK Z JAGODAMI
½ kg jagód,
1 szklanka maślanki,
2 jaja,
1 szklanka cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
½ szklanki oleju,
2 ½ szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
½ kostki masła.
Cukier i jaja ubijamy mikserem dodając szklankę maślanki i olej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na cieście układamy umyte jagody.
Przygotowanie kruszonki:
Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy tak, aby powstały grudki.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Gryzmek