MIODOWNIK.doc

(25 KB) Pobierz
MIODOWNIK

 

 

                                      MIODOWNIK

 

                                2 ½ szklanki mąki

                                     3 jajka

                                     1 szklanka cukru (niepełna)

                                     1 szklanka gęstej śmietany

                                     1 szklanka miodu (niepełna)

                                     3 łyżki cynamonu

                                     1 łyżeczka sody(czubata)

                                     5 łyżek oleju

                                       dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy

                                        orzeszki ziemne (nie solone)

 

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Roztopić miód i wystudzony wlewać do jaj, cały czas ucierając. Następnie dodać śmietanę, mąkę, cynamon, sodę, olej i wymieszać. Włożyć ciasto do formy i piec 50 minut.

              Gdy wystygnie przekroić na pół i przełożyć dżemem. Wierzch również posmarować dżemem i posypać orzechami ziemnymi. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin