PLACEK NA MIODZIE ZWANY CZESKI.doc

(26 KB) Pobierz
PLACEK NA MIODZIE ZWANY CZESKI

                PLACEK NA MIODZIE ZWANY CZESKI

 

 

                              Ciasto:

                                   ½ kg mąki

                                   ½ szklanki cukru

                                     2 łyżeczki sody

                                     1 jajko

                                    4 łyżki prawdziwego

                                     4 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

                             Masa:

                                  1l mleka

                                   4 łyżki kaszy manny

                                   4 łyżki cukru pudru

                                   1 kostka masła

 

     Ciasto:

Miód rozpuścić, a następnie ostudzić. W tym czasie utrzeć jajko z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać utarte jajko z cukrem, ostudzony miód i śmietanę. Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wysmarować tłuszczem - nie posypywać lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 175 stopni C każdy placek oddzielnie, aż do zarumienienia. 

     Masa:

              Zagotować mleko i dodać kaszę mannę. Gotować jeszcze od 15 do 20 minut na małym ogniu, aby nie przypalić. Pod koniec gotowania dodać cukier puder. Ostudzić. W tym czasie utrzeć kostkę masła i dodawać po 1 łyżce mannę i dalej ucierać.

              Przełożyć każdy placek. Wierzch można przystroić posypką dekoracyjną kakaowo - waniliową. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin