TARTA Z TRUSKAWKAMI.doc

(29 KB) Pobierz

  

                                 TARTA Z TRUSKAWKAMI

 

 

                                    3/4 kg truskawek,

                                      ½ kg cukru,

                                          sok z cytryny (opcjonalnie).

                              Ciasto kruche:

                                        30 dag mąki,

                                        15 dag zimnego masła,

                                         2 łyżki cukru pudru (płaskie),

                                         1 żółtko,

                                         2 łyżki zimnej wody ,

                                            szczypta soli.

                               Krem:

                                     1 serek mascarpone,

                                      5 dag cukru pudru (lub wg własnego uznania),

                                     1 cytryna,

                                        kieliszek likieru (opcjonalnie).

 

Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich, wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji. Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części.

Na patelnię wlewamy wodę ( tak by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i cukier. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy sok z cytryny wg uznania.

   

    Ciasto:

Na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzone masło. Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki masła rozcieramy między omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

 

Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy masłem. Wylepiamy ciastem ( krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 20 min., ale generalnie do momentu kiedy stanie się ładnie złote na całej powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z formy.

 

 

 

 

 

Nasza szybka konfiturka z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia.

   

      Krem:

Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny ( ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy do lodówki.

 

Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie miała temperaturę pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki, przekrojone na połówki. Można je osypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowo drobnymi listkami mięty lub melissy.

Podawać po 2–3 godzinach i lekkim schłodzeniu, ale lekkim.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin