TIRAMISU PO POLSKU.doc

(26 KB) Pobierz

 

                               

 

                                  TIRAMISU PO POLSKU

 

 

                           2 opakowania podłużnych biszkoptów,

                           2 łyżki kawy rozpuszczalnej,

                         50 ml likieru migdałowego amaretto

                             (może być rum, koniak),

                          3 łyżki ciemnego kakao,

                          2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,

                      250 ml mleka,

                          1 opakowanie kremu śmietankowego lub

                             waniliowego do ciast.

 

 

Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego.

Czekamy aż lekko przestygnie.

Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka. Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml.

Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy. Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność.

Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło. Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy. Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao.

Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu. Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Przed podaniem posypujemy resztą kakao. Można udekorować mrożonymi truskawkami. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin