TIRAMISU PO POLSKU
2 opakowania podłużnych biszkoptów,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migdałowego amaretto
(może być rum, koniak),
3 łyżki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu śmietankowego lub
waniliowego do ciast.
Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego.
Czekamy aż lekko przestygnie.
Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka. Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml.
Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy. Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność.
Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło. Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy. Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao.
Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu. Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Przed podaniem posypujemy resztą kakao. Można udekorować mrożonymi truskawkami.
Gryzmek