RAFFAELLO.doc

(26 KB) Pobierz
RAFFAELLO

                                         RAFFAELLO

                        

                            4 - 5 paczek herbatników Petit Beurre

                                    lub 2 paczki krakersów

 

 

                               MASA

                                 2 ½  szkl mleka

                                      3 żółtka

                                      2 łyżki mąki pszennej

                                      3 łyżki mąki ziemniaczanej

                                      1 cukier waniliowy

                                      1 szkl cukru

                                   30 dag masła roślinnego (w kubeczku)

                                  20 dag wiórków kokosowych

                                        spirytus do smaku

                                       wiórki kokosowe do posypania

 

W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń.

              Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać.

              Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin