Lekkie dania.txt

(86 KB) Pobierz
\*cv\:
W KUCHNI NR 6
- z Ewą Wiśniewską
i Krzysztofem Kowalewskim rozmowy
nie tylko o jedzeniu i brydżu
- z boczniaków dania tatwe i trudniejsze
- prawdziwie letnie serniki z owocami
-niedoceniana jagnięcina
skarb wśród warzyw; smakowite i lekkostrawne szparagi
-jak gotować, smażyć, i dusić po chińsku
- rynkowy przegląd czekoladek,
wafelków, batoników dla matych
i dużych tasuchów
już wkrótce KUCHNIA NR 7
a w niej królestwo owoców, warzyw i kwiatów
DANIE Z OKŁADKI
- zupa z nasturcjami
DANIE MIESIĄCA
- mięsa z gruszkami, morelami i winogronami
CIASTA
- z czereśniami, które są również doskonałe DLA ZDROWIA I URODY
BLIŻEJ RYNKU
- dla spragnionych rzeka soków z owoców
i warzyw
SPECJAŁY
- oliwa: stonce w potrawach
isów Ma
UWAGA! wraz z lipcową KUCHNIĄ druga część
Піа Z lelewizyinego programu „GotU" 7 KnrnniPm"
LEKKIE DANIA
czyli PRZYSTAWKI
ZIMNE
Cygara z łososia
20 dag wędzonego łososia,
1 serek homogenizowany
naturalny (20 dag),
_______3 dag kawioru;_______
do przybrania: 1 cytryna,
1/2 zielonej papryki,
kilka listków sałaty,
kilka gałązek natki pietruszki
Łososia pokroić w cienkie plastry.
Serek wymieszać z kawiorem. Plastry
łososia posmarować równomiernie serkiem i zwinąć w rulony. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i pokroić na ósemki. Sałatę, natkę pietruszki oraz paprykę umyć i osaczyć, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i dowolnie pokroić.
Cygara z łososia przybrać listkami sałaty, natką pietruszki, cząstkami cytryny i papryką.
(4-5 porcji)
Koreczki z łososiem
^^J^ogórgk wąż (30 dag); jojMgybrania: plasterki cytryny, gałązki koperku
FARSZ
10 dag wędzonego łososia,
1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka
oleju, 1 łyżka ziaren sezamu,
__________sól, pieprz__________
Ogórek umyć, wyciąć w skórce podłużne ozdobne rowki, a następnie pokroić go na plastry grubości 1 cm i łyżeczką wyjąć miąższ z pestkami, pozostawiając cienki spód.
Przygotować farsz: łososia drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, olejem, ziarnem sezamowym, solą oraz pieprzem.
Plastry ogórka osuszyć papierowym ręcznikiem i nałożyć na nie farsz. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami koperku.
(5-10 porcji)
Wędzony pstrąg  1Ш5 z sosem wiśniowym
2 wędzone pstrągi (50 dag);
do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny,
______kilka liści sałaty_______
_____i gałązek koperku______
SOS 10 dag wiśni bez pestek
________(mrożonych________
lub pasteryzowanych),
______3 łyżki majonezu,______
______4 łyżki wiśniaku,_______
10 dag kwaśnej, gęstej
śmietany 22-procentowej,
cukier, sól, biały pieprz
Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2 łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny.
Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osaczyć. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich ułożyć w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce.
(4 porcje)
Pomidory faszerowane frutti di marę
б dużych pomidorów (1 kg),
________2 łyżki masła;________
________do przybrania:________
______6 czarnych oliwek______
FARSZ
4 jajka, 1/4 szklanki mleka,
25 dag mrożonych paluszków
krabowych lub krewetek koktajlowych, 2 łyżki kaparów, 1 pęczek koperku, sól, pieprz Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek, a pozostałą część wydrążyć, osaczyć, wewnątrz posolić i popieprzyć. Przygotować farsz: paluszki kra-bowe rozmrozić, opłukać zimną wodą, osaczyć i pokroić na kawałki. Koperek umyć, osuszyć i połowę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić, popieprzyć, dodać paluszki krabowe, kapary i posiekany koperek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i zapiec pomidory (5 min). Masło stopić na patelni, wlać jajka z dodatkami i ciągle mieszać, aż jajka lekko się zetną. Pomidory napełnić farszem, przykryć „czapeczkami", przybrać oliwkami i koperkiem. Podawać ze świeżym pieczywem, na ciepło lub na zimno.
(6 porcji)
Pomidory  Щ faszerowane kuskusową
sałatką 8 małych pomidorów (70 dag)
FARSZ
10 dag kaszy kuskus,
10 dag krewetek koktajlowych,
2 łyżki świeżej bazylii lub natki pietruszki,
3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, kilka kropli sosu chili
lub tabasco, sól, pieprz
Pomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrążyć.
Przygotować farsz: kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy, i pozostawić do napęcznienia. Czosnek obrać i posiekać. Gdy kasza ostygnie, dodać krewetki, bazylię, czosnek, oliwę oraz przyprawy i delikatnie wymieszać.
Wydrążone pomidory napełnić sałatką i przybrać zieleniną.
(4 porcje)
Torcik  D^5 z camemberta z salami i ogórkiem 1 ser camembert, 6 plasterków wąskiego salami (4 dag),
_____1 ogórek konserwowy
_____lub kiszony (10 dag),_____
1/8 czerwonej papryki, 1 liść sałaty, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Sałatę umyć i osaczyć. Układać kolejno warstwami: ser, salami, ser, ogórek, sałatę i ser. Wierzch torciku przybrać pasecz-kami papryki i natką pietruszki.
Torcik można podać w całości, tak aby każdy mógł odkroić sobie kawałek, lub już pokrojony na 4-6 części. (2 porcje)
Torcik z camemberta
z wędzoną rybą
i ogórkiem
______1 ser camembert,______
1/4 świeżego ogórka,
______1/4 wędzonej ryby_____
_____(makrela lub śledź),_____
1/8 czerwonej papryki, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek umyć, osaczyć i pokroić na plasterki. Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać. Układać kolejno warstwami: ser, wędzoną rybę, paseczki papryki, ser, plasterki ogórka i ser. Wierzch torciku przybrać kawałkami ogórka, natką i papryką. (2 porcje)
Torcik z camemberta
z szynką i ananasem ______1 ser camembert,______
2 plasterki szynki (5 dag),
______2 plastry ananasa______
z puszki, 2 liście sałaty
Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ananas osaczyć z zalewy. Sałatę umyć i osaczyć. Szynkę zwinąć w rożki lub ruloniki. Układać kolejno warstwami: ser, szynkę, ser, plaster ananasa, liść sałaty i ser. Wierzch torciku przybrać pozostałym plastrem ananasa i listkiem sałaty.
(2 porcje)
Korki z sera 20 dag żółtego sera, 1 czerwona papryka (10 dag), _____15 dag korniszonów
Ser pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paseczki. Większe korniszony przekroić na pół. Na wykałaczki nadziewać kostki sera z paskiem papryki lub korniszonem.
Paluszki z sera tylżyckiego
20 dag drobnej kaszy kukurydzianej, 1 jajko,
_____10 dag startego sera_____
tylżyckiego, 1/3 szklanki mleka,
______1 łyżka masła, sól;______
do wysmarowania blachy: 2 łyżki masła lub margaryny Kaszę posiekać z masłem, dodać jajko, mleko, ser, sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i pokroić na wąskie paski długości około 10 cm. Paluszki układać na posmarowanej blasze i piec 8-12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać do piwa lub czystych zup. (2-4 porcje)
Kulki mięsne
80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wotowego,
______1 cebula (15 dag),______
1 czerstwa kajzerka (10 dag),
10 dag bułki tartej, 2 jajka,
1 szklanka mleka, 1 łyżka masła,
sól, pieprz; do smażenia: _________6 łyżek oleju_________
DODATKI
_____1/4 świeżego ogórka,_____
1/3 szklanki korniszonów, 8-10 drobnych pomidorków,
______2 plastry ananasa_______
z puszki, 8-10 winogron, 7 dag suszonych moreli, 5 dag świeżych pieczarek; do przybrania: kilka liści sałaty Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle. Bułkę rozetrzeć,
dodać do mięsa wraz z cebulą i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Rękami zwilżonymi wodą formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Liście sałaty umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Świeży ogórek pokroić na plasterki lub w paski. Korniszony i ananasy osaczyć z zalewy. Suszone morele opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć. Pieczarki umyć i pokroić. Pomidory i winogrona umyć. Kuleczki nadziewać wraz z dowolnymi dodatkami na wykałaczki. Układać na liściach sałaty.
(10 porcji)
Kuleczki mięsne  И5Г3 z marynowanymi pieczarkami
25 dag mielonego mięsa
__________cielęcego,__________
4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 25 małych marynowanych
__________pieczarek,__________
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz;
do smażenia: 1/2 szklanki oleju;
do przybrania: plasterki
kiszonego ogórka, ząbki
marynowanego czosnku,
_____plasterki rzodkiewek_____
Mięso, bulkę tartą, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić, tak aby masa była sprężysta. Pieczarki wyjąć z octu i osaczyć na bibule. Każdą pieczarkę oblepić mielonym mięsem i uformować z nich kulki. Następnie obtoczyć je w mące i smażyć w głębokim oleju na rumiano.
Podawać przybrane plasterkami kiszonego ogórka, rzodkiewek lub marynowanym czosnkiem.
(4 porcje)
Ogórki faszerowane Щ papryką
3 ogórki wężowe (75 dag)
FARSZ
______po 2 papryki żółte,______
zielone i czerwone (60 dag),
1 cebula (10 dag), 3 ząbki
czosnku, 2 puszki koncentratu
pomidorowego (14 dag), 5 łyżek
białego wytrawnego wina,
5 dag startego parmezanu,
4 łyżki oliwy, 1/2 łyżki oregano,
__________sól, pieprz__________
Ogórki umyć, osaczyć, obrać, prze-kroić wzdłuż i w poprzek, łyżeczką wybrać miąższ z pestkami.
Przygotować farsz: papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę i smażyć około 4 min. Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 12-15 min. Pod koniec duszenia doprawić warzywa solą, pieprzem i oregano. Farsz zdjąć z ognia, posypać parmezanem i wymieszać.
Ostudzonym farszem nape...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin