KARPATKA
CIASTO:-1 szkl mąki-1/2 kostki margaryny-1 szkl wody- 5 jajek-1 łyżeczka proszku do pieczeniaKREM:- 1 margaryna- 2/3 szkl cukru pudru- 1 budyń śmietankowy
Czaspieczenia: 45 minut
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę-energicznie mieszając aby nie było grudek.Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i ucierać mikserem na gładką masę.Podzielić na pół i upiec 2 placki.Każdy piec ok.45 minut-aż się zarumieni / w temp.180 st.C.JEŚLI PIEKARNIK MA TERMOOBIEG TO MOŻNA PIEC 2 PLACKI RAZEM.KREM: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.Utrzeć na gładką masę.Krem wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim.Wierzch posypać cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce.
szalona2008