Szynka a la Henryk 125 dag szynki gotowanej wędzonej,20 dag pasztetu z drobiu,15 dag pieczarek,50 ml śmietanki kremowej,250 ml rosołu,50 ml białego wytrawnego wina,1 dag ketchupu,białko,2 dag żelatyny,jajko gotowane,pomidorsól, pieprzPieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć i wystudzić, wymieszać z pasztetem i ubitą śmietanką, doprawić do smaku. Szynkę pokroić w plastry, co drugi nie przecinając do końca, a w powstałe kieszenie nałożyć przygotowany pasztet, lekko spłaszczyć, ułożyć na półmisku, udekorować. Rosół wymieszać z białkiem i ketchupem, podgrzewać na małym ogniu szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę oraz wino, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą zalać przygotowaną szynkę.
tatanka.com