Cukiniowy flan z pistacjami.docx

(27 KB) Pobierz

Cukiniowy flan z pistacjami

http://www.poprostugotuj.pl/upload/cukiniowy_flan.jpg

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gif

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_time.gifpowyżej 30 minut   http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_person.gifdla 4 osób

Składniki:

500 g cukinii
3/4 szklanki mleka
25 g mąki
25 g masła
30 g masła
szczypta soli
2 jajka
1/2 pęczka pietruszki posiekanej
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
50 g pistacji
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
przyprawa w Mini Kostkach Knorr Bazyliahttp://www.poprostugotuj.pl/img/logo_knorr.gif

Przepis z odcinka: Babie lato

Bardzo łatwe do przygotowania, zdrowe warzywne danie.

Jak przygotować:

1. Obierz cukinie, pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
2. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do cukinii.
3. 25 g masła rozpuść w garnku, dodaj 25 g maki, smaż 2 minuty, dodaj mleko i zagotuj aż będzie bulgotać.
4. Roztrzep jajka.
5. 30 g masła rozpuść w ciepłym beszamelu, cukinie i pietruszkę zmiksuj na puree.
6. Przełóż puree do beszamelu i wymieszaj, dodaj jajka, wymieszaj znów.
7. Dodaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej, sol i pieprz do smaku.
8. Orzeszki pistacjowe zmiażdż patelnią, zostaw garstkę, resztę wrzuć do masy.
9. Przelej masę do podłużnej silikonowej foremki.
10. Włóż foremkę do większej tak żeby w ¾ była zanurzona w wodzie
11. Włóż do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
12. Po wyjęciu posyp garstką pistacji.
13. Gdyby się przypalało przykryj z wierzchu folią aluminiową.
14. Rozdrobnij Mini Kostką Knorr Bazylia i posyp całość.

Bon appetit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin