Cukiniowy flan z pistacjami
powyżej 30 minut dla 4 osób
Składniki:
500 g cukinii 3/4 szklanki mleka 25 g mąki 25 g masła 30 g masła szczypta soli 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki posiekanej 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 50 g pistacji 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku przyprawa w Mini Kostkach Knorr Bazylia
Przepis z odcinka: Babie lato
Bardzo łatwe do przygotowania, zdrowe warzywne danie.
Jak przygotować:
1. Obierz cukinie, pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. 2. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do cukinii.3. 25 g masła rozpuść w garnku, dodaj 25 g maki, smaż 2 minuty, dodaj mleko i zagotuj aż będzie bulgotać.4. Roztrzep jajka. 5. 30 g masła rozpuść w ciepłym beszamelu, cukinie i pietruszkę zmiksuj na puree.6. Przełóż puree do beszamelu i wymieszaj, dodaj jajka, wymieszaj znów.7. Dodaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej, sol i pieprz do smaku.8. Orzeszki pistacjowe zmiażdż patelnią, zostaw garstkę, resztę wrzuć do masy.9. Przelej masę do podłużnej silikonowej foremki.10. Włóż foremkę do większej tak żeby w ¾ była zanurzona w wodzie 11. Włóż do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 12. Po wyjęciu posyp garstką pistacji. 13. Gdyby się przypalało przykryj z wierzchu folią aluminiową.14. Rozdrobnij Mini Kostką Knorr Bazylia i posyp całość.Bon appetit!
tatanka.com