Konfitury z zielonych pomidorów
1 kg małych zielonych pomidorów, 1 kg cukru,
_______10 dag rodzynek,_______
cienko obrana skórka z 1/2 pomarańczy, 1 kawałek cynamonu (2 cm), po 4 goździki i ziarna ziela angielskiego Pomidory umyć, osaczyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, włożyć do cedzaka i zblanszować, zanurzając na 1-2 min we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Pomidory wraz ze skórką pomarańczową i przyprawami włożyć do syropu i gotować 3 min. Potem zdjąć z ognia, przykryć ście-reczką i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz wyjąć przyprawy,
dodać rodzynki, zagotować i odstawić. Powtarzać krótkie gotowanie dotąd, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Konfitury z czerwonych pomidorów
1 kg drobnych, twardych i dojrzałych pomidorów,
1,5 kg cukru,
1/2 szklanki rumu,
1 cytryna, po 3-4 goździki i ziarna ziela angielskiego
Pomidory sparzyć, obrać, polać rumem i pozostawić do następnego
dnia. Z cukru i 3 szklanek wody ugotować syrop, włożyć do niego pomidory,
goździki oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu dotąd, aż syrop zgęstnieje. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać gorącą wodą. Z owocu otrzeć skórkę, wycisnąć sok i pod koniec gotowania dodać do konfitur.
Sałatka „Riwiera" ІШ3 4 pomidory (50 dag), 2 cebule (15 dag), 1/2 główki sałaty kędzierzawej, 1 puszka tuńczyka w oleju (18,5 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki natki pietruszki
SOS
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
_______4 łyżki oliwy,_______
szczypta cukru, sól, pieprz
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w krąż-. ki. Sałatę umyć, osaczyć i porozrywać \na mniejsze kawałki. Jajka obrać % i pokroić w plasterki. Tuńczyka osaczyć i podzielić na kawałki. Wszystkie składniki ułożyć de-\ i koracyjnie w salaterce lub puchar kach.
Przygotować sos: ocet wymieszać z musztardą, przyprawami i oliwą.
Sałatkę polać sosem oraz posypać natką pietruszki.
(4 porcje)
Pomidory
z farszem anchois
2 pomidory (20 dag);
do przybrania: 4 filety anchois
FARSZ ______2 łyżki bułki tartej,______
1 żółtko,
1 filet anchois, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki oliwy,
1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć (miąższ zachować).
Przygotować farsz: czosnek obrać, zmiażdżyć. Miąższ z pomidorów i filet anchois posiekać. Przygotowane składniki wymieszać z pozostałymi. Doprawić solą oraz pieprzem.
Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przestudzone przybrać anchois.
Podawać ciepłe.
(2 porcje)
Gniazdka makaronowe
10 dag makaronu nitki,
3 pomidory (30 dag),
4 pieczarki (5 dag),
20 dag twarożku ziarnistego
wiejskiego, 4 łyżki oleju,
1 łyżka posiekanej_____
świeżej bazylii,
■
_________sól, pieprz;_________
do przybrania^g plasterków salami7ligtki bazylii
Makaron ugotować w posolonym wrzątku, osaczyć i ostudzić. Uformować z niego 8 gniazdek, obsmażyć na rozgrzanym oleju, osaczyć i trzymać w ciepłym miejscu.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i również pokroić w plasterki. Twarożek wymieszać z bazylią, solą i pieprzem. Salami pokroić w paseczki. Na gniazdkach rozłożyć plastry pomidorów i pieczarek oraz porcje twarożku. Przybrać salami i bazylią.
(8 porcji)
Sałatka z pomidorami Щ i awokado
_____2 awokado (60 dag),_____
3 pomidory (25 dag),
______2 cebule (15 dag),______
______3 jajka przepiórcze,______
2 łyżki natki pietruszki
SOS 3 łyżki oleju słonecznikowego,
1 łyżka soku z cytryny, ^jjyżeczka ostrej musztardy, 6 czarnych oliwek, sól, pieprz Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem i musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić
w krążki. Jajka przepiórcze ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i każde przekroić na pół. Awokado umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, owoce obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory połączyć z cebulą, jajkami, oliwkami i awokado. Polać sosem i starannie wymieszać.
Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki.
[4 porcje)
Pomidory nadziewane twarogiem
8 pomidorów (1,2 kg); do wysmarowania formy:
2 łyżki oliwy
NADZIENIE
10 dag tłustego sera
twarogowego, 2 jajka,
10 czarnych oliwek bez pestek,
2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku
z cytryny, 2 cebulki dymki ze szczypiorem, sól, pieprz
Pomidory umyć, ściąć czubki, owoce wydrążyć (miąższ wykorzystać do zupy lub sosu) i osaczyć na sitku.
Przygotować nadzienie: cebulki umyć, obrać i posiekać ze szczypiorem. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Ser utrzeć z jajkami na gładką masę, dodać cebulkę, czosnek, oliwki, sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszać.
Pomidory napełnić nadzieniem, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z białym pieczywem.
Pomidory nadziewane szynką
_____8 pomidorów (1 kg),
2 łyżki masła, sól, pieprz
15 dag szynki wędzonej,
1 puszka koncentratu
pomidorowego (7 dag),
15 dag sera tylżyckiego,
__________sól, pieprz
Pomidory umyć, osaczyć, ściąć czubki, a owoce wydrążyć, i posypać w środku solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki na 30 min.
Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce. Szynkę zemleć, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i , serem, doprawić so- i lą i pieprzem.
Pomidory na- I pełnić nadzieniem, li włożyć do naczynia ^ żaroodpornego, przykryć ściętymi czubkami, skropić stopionym masłem i zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC.
Pomidory duszone w śmietanie
_____7 pomidorów (1 kg),_____
4 cebule (25 dag), 3 ząbki
czosnku, 3/4 szklanki śmietany
18-procentowej, 3 łyżki natki
pietruszki, 3 łyżki masła,
szczypta tymianku, sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać i dusić 3 min na maśle. Dodać pomidory oraz przyprawy i dusić na małym ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki.
(6 porcji)
Kurczak tapado Ш§Р
_____1 kurczak podzielony
na części (1,3 kg), 3 obrane
pomidory (50 dag), 1 pokrojona
cebula (8 dag), 2 posiekane
ząbki czosnku, 20 zielonych
_____oliwek, 12 kaparów,_____
16 obranych i drobno
pokrojonych migdałów, 3 łyżki
rodzynek, 1/2 szklanki oliwy,
3 łyżki sherry, 1 kawałek
cynamonu (3 cm), 4 goździki, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 gałązka tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Kawałki kurczaka podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, oliwki, kapary, migdały, rodzynki, cynamon,
goździki, ziarna pieprzu, zioła, liście laurowe oraz sól, po 3 min włożyć mięso i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na 2 min przed końcem duszenia wlać sherry, przyprawić solą i pieprzem.
Kurczaka podawać w wieńcu z ryżu ugotowanego na sypko, z sosem, w którym się dusi
Pomidorowy koktajl witaminowy 10 pomidorów (80 dag),
1 jabłko (15 dag), 3 łodygi selera naciowego,
10 kostek lodu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ________sól, pieprz________
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazda nasiennego. Gałązki selera umyć, odciąć listki (zostawić do przybrania), a łodygę obrać z włókien, pokroić w plasterki i zmiksować z pomidorami, jabłkiem oraz kostkami lodu. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Koktajl wlać do wysokich szklanek i przybrać listkami selera.
Danie meksykańskie 60 dag mięsa wołowego,
1 szklanka czerwonej fasoli, 1/2 szklanki kukurydzy,
3 cebule (30 dag), 1 ząbek czosnku, 2 czerwone
papryki (40 dag),
3 pomidory (45 dag),
1 papryczka chili, 4 łyżki smalcu,
2 łyżki mielonej słodkiej papryki, __________sól, pieprz__________
Fasolę umyć, moczyć przez
noc, a następnie ugotować na pół-twardo w tej samej wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem soli, i przecedzić (wodę od gotowania zostawić). Mięso umyć, osaczyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu mocno rozgrzać smalec i usmażyć mięso, dodać cebulę, czosnek oraz pomidory. Potrawę dusić 10 min, następnie podlać wodą od gotowania fasoli, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godz. Papryki i papryczkę chili umyć, oczyścić
z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą oraz fasolą dodać do potrawy na 30 min przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z białym pieczywem. Potrawę można zaprawić czerwonym winem lub śmietaną.
(4-6 porcji)
Ragout z ogona Щ wołowego z pomidorami 1 kg ogona wołowego, 10 dag surowego boczku,
4 pomidory (50 dag),
3 łodygi selera naciowego,
1 cebula (10 dag), 1 ząbek
czosnku, po 1 szklance
2 szklanki
wywaru z mięsa, po 1 łyżce łagodnej przyprawy
bulionu i białego wytrawnego
wina, 2 łyżki koncentratu
pomidorowego, 1 łyżka natki
pietruszki, sól, pieprz
Mięso umyć, osaczyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, oczyścić z włókien i skośnie pokroić na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać cebulę, czosnek oraz mięso, smażyć 5 min, a następnie wlać wino i dusić około 2 godz. na małym ogniu, podlewając bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Na 30 min przed końcem duszenia dodać seler, a na 10 min przed końcem włożyć pomidory i natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.
Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, przybraną listkami selera.
curry i słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, sól, pieprz
Cebule i czosnek obrać i posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć 5 min. Wsypać przyprawy, wlać wywar i gotować 45 min pod przykryciem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Duże pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, razem z ziemniakami dodać do mięsa i dusić 20 min. Pomidorki koktajlowe umyć. Por oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i z małymi pomidorkami włożyć do potrawy na 3 min przed końcem duszenia.
Jagnięcina d3 w pomidorach 75 dag łopatki jagnięcej, im
6 pomidorów (50 dag), ' A\ t
25 dag pomidorków
koktajlowych, 3 cebule (20 dag),
3 ząbki czosnku,
4 ziemniaki (25 dag),
10 dag białej części pora,
Jesienny bigos
50 dag świeżej kapusty,
_________1 kg cukinii,_________
_____1 bakłażan (30 dag),_____
______3 papryki (45 dag),______
3 cebule (30 dag), 5 ząbków czosnku, 1 łyżka oleju,
1 łyżeczka natki pietruszki, _______2 łyżki koperku,_______
kminek, bazylia, sól, pieprz
Warzywa umyć i oczyścić. Bakłażan pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 20 min, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Papryki i pomidory pokroić na ćwiartki, cukinie - w kostkę. Cebule i czosnek posiekać. Warzywa, prócz pomidorów, włożyć do dużego garnka z rozgrzanym olejem i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pomidory, przyprawy, natkę pietruszki i koperek.
Danie B^ jednogarnkowe po bałkańsku 50 dag wieprzowiny bez kości,
3 szklanki bulionu z kostki,
20 dag ryżu długoziarnistego,
_____2 papryki (35 dag),_____
4 pomidory (40 dag),
______1 papryczka chili,
3 cebule (30 dag),
1 ząbek czosnku, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego,
4 łyżki oleju, 2 łyżeczki
sól, pieprz; do przybrania: gałązki natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na płatki. Cebule i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć 5-10 min. Następnie wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Dodać tymianek, mieloną paprykę, pieprz, sól i dusić 30 min. W tym czasie opłukać ryż i osaczyć. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Papryczkę chili opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać ryż, paprykę oraz pomidory i dusić około 30 min, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn. Danie przybrać gałązkami natki pietruszki.
suszonego tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki,
Pomidory kiszone
1 kg małych, twardych,
______niezbyt dojrzałych______
pomidorów, 5-6 ząbków
czosnku, kilka listków bazylii
lub estragonu, 3-4 dag soli
Pomidory umyć ostrożnie, aby
ich nie uszkodzić. Czosnek obrać,
zioła opłukać. Zagotować 1 1 wody
z solą i ostudzić. Słoiki typu twist off wyparzyć. Ułożyć w nich pomidory, przekładając liśćmi bazylii oraz ząbkami czosnku, i zalać solanką. Słoiki zakręcić.
Pomidory do dłuższego przechowywania należy pasteryzować.
Naleśniki Ш§Р z mozzarellą i pomidorami
CIASTO
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 jajka, 1 szklanka mleka,
...
tatanka.com