Koper morski z sosem hollandaise.pdf

(110 KB) Pobierz
330456920 UNPDF
Koper morski z sosem hollandaise
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie
(odc.6)
ilość osób: 4
Składniki
350 - 450g kopru morskiego
2 łyżki (30 ml) wody
sok z ½ cytryny
2 żółtka
225g ciepłego sklarowanego masła*
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
¾ łyżeczki soli
Przygotowanie
Odłamać zdrewniałe łodygi i podzielić gałązki kopru na małe kawałki. Wrzucić do garnka z
wrzącą wodą i gotować 1-2 minuty. Dobrze osączyć, przełożyć do ogrzanej miski i trzymać w
cieple.
Wodę i sok cytrynowy wlać do metalowej lub szklanej miski. Miskę postawić na garnku z
gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało wody. Woda powinna tylko lekko wrzeć.
Dodać żółtka i ubijać trzepaczką aż płyn stanie się spieniony i puszysty. Zdjąć miskę z garnka
i ubijając dodawać powoli sklarowane masło, aż sos stanie się gęsty. Doprawić pieprzem
kajeńskim i solą.
Polać koper sosem i podawać.
* Aby uzyskać sklarowane masło należy włożyć masło do rondelka i stopić na bardzo małym
ogniu. Następnie zdjąć szumowiny z wierzchu i zlać masło do miseczki pozostawiając biały
osad, który zebrał się na dnie rondelka.
© Rick Stein
Zgłoś jeśli naruszono regulamin