Składniki
6 kotletów ze schabu 300 g pieczarek 1 cebula 1 średnia papryka 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku przyprawa ognisty smok do smaku 3 jajka mąka do obtaczania bułka tarta do panierowania olej do smażenia
Przygotowanie
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy z nich posolić i popieprzyć. Oczyszczone pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i paprykę, chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognisty smok. Gotowy farsz przestudzić. Na każdy rozbity kotlet rozłożyć po porcji farszu, zwinąć w roladki i dodatkowo zawinąć w folię spożywczą. Tak zawinięte wstawić do lodówki na około 20 minut. Jajka rozbełtać, posolić i popieprzyć. Na jeden talerz nasypać mąkę, na drugi bułkę tartą. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju ( po włożeniu do oleju roladki powinny być zanurzone do połowy ). Wyjąć z lodówki schłodzone roladki, każdą obtoczyć w me, następnie zanurzyć w jajku. Na sam koniec panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Grzecznydiabelek