APETYCZNE PIERSI Z KURCZAKA
2 podwójne piersi z kurczaka
4 duże pieczarki
15 dag tartego sera żółtego (najlepiej morski)
2 jajka
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól i pieprz
mąka
olej
Piersi podzielić na pojedyncze, stłuc młotem przez folię, (aby nie narobić w nich dziur).
Farsz:
Pokroić pieczarki na ósemki, wymieszać z tartym serem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną natką z pietruszki. Popieprzyć do smaku. Można również dodać do farszu nieco masła (nie margaryny!!!!) - wtedy całość będzie bardziej soczysta ;)
Na roztłuczone, posolone piersi nakładamy farsz i zawijamy spinając wykałaczką. Jaja wbijamy do naczynia możliwie jak najmniejszego takiego, aby zmieściły się pojedynczo nasze kotlety. Chodzi o to, aby stworzyć szczelną panierkę, przez którą ser nie wydostanie się na patelnię. Objajcowane kotlety obtaczamy szczelnie w mące i jeszcze raz w jaju i jeszcze raz w mące. Przed smażeniem polecam wstawienie panierowanych kotletów na 20 minut do zamrażarki - dzięki temu jest większa szansa, że nie rozlecą się na patelni. Smażymy w głębokim oleju na patelni lub we frytkownicy ok. 10 minut. Pycha!
Gryzmek