APETYCZNE PIERSI Z KURCZAKA.doc

(26 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

                                          APETYCZNE PIERSI Z KURCZAKA

2 podwójne piersi z kurczaka

4 duże pieczarki

15 dag tartego sera żółtego (najlepiej morski)

2 jajka

natka pietruszki

ząbek czosnku

sól i pieprz

mąka

olej

Piersi podzielić na pojedyncze, stłuc młotem przez folię, (aby nie narobić w nich dziur).

Farsz:

Pokroić pieczarki na ósemki, wymieszać z tartym serem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną natką z pietruszki. Popieprzyć do smaku. Można również dodać do farszu nieco masła (nie margaryny!!!!) - wtedy całość będzie bardziej soczysta ;)

Na roztłuczone, posolone piersi nakładamy farsz i zawijamy spinając wykałaczką. Jaja wbijamy do naczynia możliwie jak najmniejszego takiego, aby zmieściły się pojedynczo nasze kotlety. Chodzi o to, aby stworzyć szczelną panierkę, przez którą ser nie wydostanie się na patelnię. Objajcowane kotlety obtaczamy szczelnie w mące i jeszcze raz w jaju i jeszcze raz w mące. Przed smażeniem polecam wstawienie panierowanych kotletów na 20 minut do zamrażarki - dzięki temu jest większa szansa, że nie rozlecą się na patelni. Smażymy w głębokim oleju na patelni lub we frytkownicy ok. 10 minut. Pycha!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin