PIECZONY FILET INDYCZY
1 duża pierś indycza
15 dkg wędzonego boczku
1 duży por
2 łyżki oleju szczypta rozmarynu
1 kawałek żółtego sera
Mięso opłukać, naciąć z jednej strony w poprzek, by powstała kieszeń. Posolić, pieprzyć i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Por pokroić na grube plastry, boczek pokroić w słupki, przysmażyć na patelni, dodać por i poddusić. Ser pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce, dodać do boczku i pora, przyprawić pieprzem i rozmarynem. Przygotowanym farszem napełnić kieszeń indyczą. Rozcięcie spiąć wykałaczką, całość ścisło obwiązać bawełnianym sznurkiem.
Całość posmarować olejem, włożyć w foliowy rękaw, spiąć klipsem. Wstawić do piekarnika, piec około 45-60 min. Wtem. około 190-200 st.
Gryzmek