CIASTO BAKALIOWE
(inaczej zwane KORA ORZECHOWA)
Ciasto:
1( niepełna) szkl cukru
20 dkg posiekanych orzechów
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
20 dkg wiórek kokosowych
20 dkg rodzynek
8 białek
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
Masa:
1 puszka brzoskwiń
1 ½ dkg masła
2 budynie śmietankowe
¾ szkl wody
5 żółtek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
28 szt ciastek delicji
2 galaretki truskawkowe
10 dkg rozpuszczalnej kawy
120 ml wódki
Białka ubić, dodać cukier dalej ubijać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Wlać do dwóch foremek 25x40. Piec 40 min. w tem 180st.
Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budyń rozpuścić w wodzie dodać mąkę, żółtka. Dobrze wymieszać i wlać na gotujący się sok. Masło utrzeć i dodawać po łyżce do ostudzonego soku.
Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Na to położyć delicje nasączone kawa wymieszana z wódką( ułożone czekolada do dołu). Przykryć druga połowa masy. Na to ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką.
Gryzmek