CIASTO ”UKRAINKA”
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki kakao
¾ szkl cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 ½ szkl maki
Do dużego rondla wlać wodę, zagotować, włożyć do niego mniejszy garnek ze wszystkimi składnikami i mieszać około 15 min. Dodać mąkę zamieszać i wyłożyć na stolnicę. Wyrobić, podzielić na 5 części. Rozwałkować 5 placków jak na makaron i upiec każdy placek osobno około 7 min. Przed upieczeniem odkroić brzegi i z tych resztek upiec placek.
Masa:
1 l mleka
1 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 cukry waniliowe
1 masło
Mleko zagotować z cukrem, włożyć pozostałe składniki i zagotować z nich budyń. Zmiksować go aby nie było grudek, wystudzić i utrzeć z masłem. Przekładać każdy placek, na wierzch zostawić trochę masy i posypać startym plackiem na wierzch.
Polewa:
½ masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dkg orzechów posiekanych
Wszystko razem podsmażyć i polać wierzch ciasta.
Gryzmek