CIASTO UKRAINKA.doc

(26 KB) Pobierz
CIASTO ”UKRAINKA”

                             CIASTO ”UKRAINKA”

 

 

                           Ciasto:

3 jajka

3 łyżki kakao

¾ szkl cukru

3 łyżki miodu

1 łyżka sody

1 ½ szkl maki

 

              Do dużego rondla wlać wodę, zagotować, włożyć do niego mniejszy garnek ze wszystkimi składnikami i mieszać około 15 min. Dodać mąkę zamieszać i wyłożyć na stolnicę. Wyrobić, podzielić na 5 części. Rozwałkować 5 placków jak na makaron i upiec każdy placek osobno około 7 min. Przed upieczeniem odkroić brzegi i z tych resztek upiec placek.

 

 

                           Masa:

1 l mleka

1 szkl cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

2 cukry waniliowe

1 masło

             

              Mleko zagotować z cukrem, włożyć pozostałe składniki i zagotować z nich budyń. Zmiksować go aby nie było grudek, wystudzić i utrzeć z masłem. Przekładać każdy placek, na wierzch zostawić trochę masy i posypać startym plackiem na wierzch.

 

 

                            Polewa:

½ masła

4 łyżki cukru

2 łyżki miodu

20 dkg orzechów posiekanych

 

              Wszystko razem podsmażyć i polać wierzch ciasta.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin