TARTA Z TRUSKAWKAMI(1).doc

(28 KB) Pobierz
TARTA Z TRUSKAWKAMI

 

 

 

 

 

                                TARTA Z TRUSKAWKAMI

 

3/4 kg truskawek,

½ kg cukru,
sok z cytryny (opcjonalnie).

Ciasto kruche:
30 dkg mąki,
15 dkg zimnego masła,

2 łyżki cukru pudru (płaskie)

                                      1 żółtko,
                                      2 łyżki zimnej wody ,
                                      szczypta soli.

                                   Krem:
                                    1 serek mascarpone,
                                    5 dkg cukru pudru (lub wg własnego uznania),
                                    1 cytryna,
                                    1 kieliszek likieru (opcjonalnie).

 

 

Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich, wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji. Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części. Na patelnię wlewamy wodę ( tak by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i cukier. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy sok z cytryny wg uznania.
             

Przygotowujemy ciasto:
na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzone masło. Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki masła rozcieramy między omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
 

 

 

 

 

 

 

 

Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy masłem. Wylepiamy ciastem ( krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 20 min., ale generalnie do momentu kiedy stanie się ładnie złote na całej powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z formy.
Nasza szybka konfitura z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia.
 

Przygotowujemy krem:

Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny ( ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy do lodówki.
Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie miała temperaturę pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki, przekrojone na połówki. Można je osypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowo drobnymi listkami mięty lub melissy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin