rogaliczki.rtf

(471 KB) Pobierz

Rogaliki z jabłkami

Przygotowanie: 40 minut

Pieczenie: 15 minut

Kaloryczność: 230 kcal/porcja
Składniki na 16 porcji
 

3/4 kg jabłek

5 dag rodzynek

szklanka cukru

łyżeczka startej skórki cytrynowej

2 szklanki mąki

15 dag mielonego twarogu

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

torebka cukru waniliowego

cukier puder do posypania

1/2 łyżeczki cynamonu

Etapy przygotowania
 

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce podlać w rondlu odrobiną wody, dusić 15 minut. Wsypać połowę cukru, mieszać, aż się               cukier   rozpuści. Dodać skórkę i rodzynki, wymieszać.

2. Z mąki, twarogu, oleju, mleka, pozostałego cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto.

3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, foremką wykroić krążki o średnicy 10 cm. Na każdy nałożyć duszone jabłka, złożyć na pół, dokładnie zlepić.

4. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin