Nalewka wisniowa wytrawnaZestaw na 3 litry wodki.2 kg aromatycznych, dojrzalych wisni,1,25 l spirytusu o mocy 95ż,1,25 l wodki o mocy 45ż,250 g cukru.1. Przebrac wisnie, odrzucic ogonki i owoce niedojrzale lub uszkodzone, wyplukac kilkakrotnie zimna woda na cedzaku.2. Wydrylowac wisnie, po czym wraz z 1/5 wszystkich pestek wrzucic je do gasiorka o pojemnosci 5 l.3. 1,25 l spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 1,25 l wodki o mocy 45ż i otrzymanymspirytusem o mocy 70ż zalac owoce. Szczelnie zakorkowac naczynie.4. Gasiorek ustawic w cieplym miejscu, macerowac wisnie 2-3 miesiace, mieszajacod czasu do czasu.5. Po zakonczeniu maceracji zlac nalew do gasiorka, dodac cukier rozpuszczony w250 ml wody i zamieszac.6. Nalewke odstawic na 4-6 tygodni, potem w razie potrzeby przefiltrowac i rozlac do butelek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 44.
kandr