Sos herbaciano - rumowy.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• szklanka mleka

łyżka liściastej czarnej herbaty,

• kawałek wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

łyżka mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki pomarańczowego soku

• 4 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

• 3 łyżki cukru ( w razie potrzeby więcej)

• szklanka słodkiej śmietanki 30%

 

Etapy przygotowania

 

1. Herbatę zaparzamy w 1/2 szklanki wrzącej wody.

2. Odlewamy 1/5 szklanki mleka, resztę zagotowujemy z wanilią (lub cukrem waniliowym). W zimnym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gorącego mleka i mieszając, zagotowujemy ponownie. Jeśli używaliśmy wanilii, wyjmujemy ją.

3. Do sosu dodajemy sok pomarańczowy, cukier, rum lub aromat rumowy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4. Śmietanę ubijamy i łączymy z zimnym sosem. Wspaniały do owoców sezonowych, owoców z kompotu, deserów... Smacznego !

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin