Sos niemiecki Skladniki: Maslo 2 lyzeczki pelne Maka pszenna 2 lyzeczki pelne Wywar miesno-jarski Zoltka jaj 2 szt. Smietana 1 lyzka Cytryna 1/2 szt. Kostka rosolowa 1/2 szt. Sol,cukier Przepis: Wrzacy wywar z dodatkiem kostki rosolowej zagescic jasnozlota zasmazka zahartowana niewielka iloscia zimnej wody,po czym zagotowac.Zoltka roztrzepac w garnuszku ze smietana i do roztrzepanych juz,nie przerywajac mieszania,wlewac stopniowo cienkim strumieniem niewielka ilosc zageszczonego sosu.Do goracego sosu wlewac cienkim strumieniem ogrzane sosem soltka i nie dopuszczajac do wrzenia podgrzewac jeszcze jakis czas ciagle mieszajac.Po zdjeciu z ognia do sosuwlac wycisniety sok z polowy cytryny i przyprawic do smaku sola i cukrem.Podawac na cieplo do mies gotowanych lub klopsow gotowanych,ponadto do potraw z ryb i jaj.
tatanka.com