Smacznego - Glutaminian szkodliwy.txt

(6 KB) Pobierz
Smacznego - Glutaminian szkodliwy dla m�zgu!
Przemys� stosuje si� r�ne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich dzia�anie jest prawie �e identyczne. Pozosta�my wi�c przy og�lnej nazwie glutaminian.

Patrz�c neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to zwi�zek aminokwasowy wywo�uj�cy uzale�nienie, kt�ry przechodz�c poprzez kom�rki �luzowe do krwi a dzi�ki temu bezpo�rednio do m�zgu, szkodzi i zak��ca prace m�zgu. Dzieje si� tak, poniewa� moleku�y glutaminianu ze wzgl�du na swoj� wielko�� bez oporu przekraczaj� barier� krew-m�zg (blood-brain barrier)

Glutaminian jako narkotyk
W odr�nieniu od innych narkotyk�w nie powoduje on �adnych halucynacji czy stan�w "high", tylko wywo�uje "tylko" sztuczny apetyt, zak��caj�c funkcjonowanie rdzenia m�zgowego, kt�ry (uk�ad limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego cia�a a tak�e odczucia a zatem i poczucie g�odu. Poprzez wp�ywanie na uk�ad limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie si�, reakcje stresowe jak b�le �o��dka, podwy�szone ci�nienie krwi, ko�atanie serca oraz migreny. Percepcja zmys�owa oraz zdolno�� uczenia si� i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyra�nie ograniczona przez kilka godzin. U alergik�w glutaminian mo�e wywo�a� atak epileptyczny a nawet parali� uk�adu oddechowego.

Do�wiadczenia ze zwierz�tami pokazuj� trwa�e uszkodzenia m�zgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach do�wiadcze� szczurom serwuj�c im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwa�e uszkodzenia m�zgu ujawni�y si� u wszystkich zwierz�t a u ci�arnych szczur�w embriony nie by�y w stanie wytworzy� sprawnie funkcjonuj�cego systemu nerwowego. Takie noworodki nie by�yby w stanie prze�y� w przyrodzie na wolno�ci. Przy powa�nych uszkodzeniach m�zgu np.: udarze m�zgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielaj�cy si� ze zniszczonych kom�rek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy tak�e dla oczu
Je�li kto� przez d�u�szy czas stosuje po�ywienie zawieraj�ce polepsza� smaku glutaminian sodu ryzykuje sw�j wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) wed�ug gazety New Scientist. W do�wiadczeniach na szczurach udowodniono, �e �ywno�� o wysokiej zawarto�ci Glutaminianu trwale uszkadza siatk�wk� i mo�e doprowadzi� do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mog� si� kumulowa�
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdzi� �e w ramach jego bada� stosowa� du�e ilo�ci Glutaminianu. Nie chcia� jednak okre�la� minimalnej granicy, poniewa� glutaminian potrafi latami si� odk�ada� a jego szkodliwo�� objawia si� z op�nieniem. Wed�ug Prof. Dr. Hiroshi Ohguro mo�e to by� wyja�nieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjent�w we wschodniej Azji choruje na specjaln� form� jaskry (Glaukomia) bez typowego podwy�szonego ci�nienia w oku.
�r�d�o: http://www.ehrenfeld.pl/index.php?go=news&id=9


Glutaminian sodu (E621) � bezpieczny, ale czy zdrowy?
Roczna produkcja glutaminianu sodu na �wiecie to oko�o 400 000 ton. Nadmierne jego spo�ycie mo�e mie� wp�yw na zwi�kszone ryzyko powstawania oty�o�ci � donosz� naukowcy z P�nocnej Karoliny. Wyniki te budz� sporo kontrowersji. Producenci bran�y przemys�u spo�ywczego uwa�aj� je za bezpodstawne i krzywdz�ce.
Glutaminian w diecie = oty�o�� 3 razy cz�ciej
Ludzie stosuj�cy monoglutaminian sodu jako wzmacniacz smaku s� o wiele bardziej nara�eni na wyst�pienie nadwagi lub oty�o�ci, w por�wnaniu z tymi, kt�rzy go nie stosuj� jako dodatku przyprawowego. Takie wnioski wyci�gn�li badacze z Uniwersytetu w P�nocnej Karolinie. Badaniom poddani byli Chi�czycy, poniewa� substancja ta stosowana jest w najwi�kszych ilo�ciach w tej cz�ci �wiata. Dotyczy to r�wnie� zwolennik�w kuchni chi�skiej.

Chi�czycy, kt�rych od�ywianie przeanalizowano �ywili si� produktami spo�ywczymi niskiego przetworzenia. Dieta bogata w takie produkty sprzyja utrzymaniu masy cia�a na prawid�owym poziomie. Badanych podzielono na grupy, w kt�rych okre�lono czy glutaminian by� spo�ywany, a je�li tak to w jakich ilo�ciach. Okaza�o si�, �e u tych spo�ywaj�cych najwi�ksze jego ilo�ci, pomimo stosowania diety pozbawionej niezalecanych w prawid�owym od�ywianiu produkt�w oty�o�� lub nadwaga wyst�powa�y 3-krotnie cz�ciej w por�wnaniu z tymi, kt�rzy glutaminianu sodu nie stosowali.

Wnioski te potwierdzi�y wcze�niej wykonywane badania, ale z udzia�em zwierz�t. Konsumentom pozostaje zaczeka� na dalsze informacje zwi�zane z t� substancj�. Je�li dalsze badania umocni� te doniesienia, na pewno zostan� wprowadzone odpowiednie �rodki ostro�no�ci.

Glutaminian a utrata wzroku
Przed kilkoma laty badania prowadzone z udzia�em zwierz�t przez okres 6 miesi�cy wskazywa�y, �e jego nadmiar w diecie mo�e wp�ywa� na uszkodzenia siatk�wki, a co za tym idzie powodowa� utrat� wzroku. Wtedy jednak stwierdzono, �e tak wysoki poziom glutaminianu sodu w codziennej diecie nie jest mo�liwy do osi�gni�cia. Jednak d�ugotrwa�e spo�ywanie �ywno�ci bogatej w ten sk�adnik mo�e prowadzi� do powstawania tego samego efektu.

Pr�buje si� te� udowodni�, �e glutaminian w nadmiernych ilo�ciach w diecie mo�e te� sprzyja� powstawaniu:

* b�l�w migrenowych
* alergii
* os�abienia
* czy astmy

Czym jest glutaminian sodu?
Glutaminian sodu nale�y do substancji, kt�re wyst�puj� pod wsp�ln� nazw�: �wzmacniacze smaku�. Naturalnie wolny glutaminian sodu wyst�puje na og� w ilo�ciach nie wi�kszych ni� 0,1 g/100 g w produktach spo�ywczych. Jednak w takich produktach jak pomidory czy sery mo�e go by� nawet od 0,25-0,6 g/100 g. W celu wzmocnienia smaku dodaje si� go w ilo�ciach 0,2-0,8 g/100 g produktu.

Najcz�ciej dodawany jest do:

* konserw mi�snych, warzywno-mi�snych i w�dlin
* koncentrat�w obiadowych
* mieszanek przyprawowych
* koncentrat�w zup i innych przypraw

Jak post�powa� w obliczu takiej wiedzy? Naukowcy ci�gle przedstawiaj� swoje odkrycia. Cz�sto sygnalizuj� wa�ne problemy. Dobrze by�oby, aby stara� si� podchodzi� do nowych informacji ze swego rodzaju rezerw� i nie wzbudza� od razu paniki. W tym przypadku nie zaszkodzi zmniejszy� spo�ycia wysokoprzetworzonych produkt�w taki jak: zupy, sosy instant, dania ze s�oik�w, konserw itp. do czego od lat zach�caj� dietetycy. Z drugiej strony z dystansem traktowa� reklamy produkt�w �bez glutaminianu sodu�. W nich bowiem cz�sto rezygnuje si� z glutaminianu na rzecz sporej ilo�ci soli, kt�ra r�wnie� nie jest zalecana.
http://vitalia.pl/index.php/mi.....1&rnd=
Zgłoś jeśli naruszono regulamin