Przystawka z sałatą
Składniki na 4 porcje:
duży środek sałaty
4 ugotowane młode ziemniaki (15 dag)
2 małe pomidory (20 dag)
pół pęczka rzodkiewek
2 jaja ugotowane na twardo
żółta papryka (10 dag)
5 dag sera feta
półtorej łyżki szczypiorku
łyżka koperku
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy WINIARY
3 łyżki oleju
Sałatę podziel na listki, umyj, osusz i porwij (nie krój) na kawałki. Ziemniaki pokrój w plastry, a jaja - w plasterki. Pomidory i rzodkiewki umyj, oczyść, a następnie pokrój w plasterki. Umyj paprykę, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w paski długości około 3 cm. Ser pokrój na cienkie, wąskie plasterki.
W szerokiej szklanej salaterce układaj warstwami sałatę, ziemniaki (warstwę ziemniaków posyp koperkiem), pomidory (posyp je połową posiekanego szczypiorku), jaja, paprykę i ser.
Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Sałatkę polej sosem, przykryj i na półtorej godziny wstaw do lodówki.
Podawaj z pieczywem.
tatanka.com