KOKTAJL Z KARCZOCHAMI.doc

(26 KB) Pobierz
KOKTAJL Z KARCZOCHAMI

                               KOKTAJL Z KARCZOCHAMI             

 

 

 

                                     1 łyżka masła

                                  25 dag piersi kurczaka

                                    2 źółtka

                                      szczypta soli l łyżka soku cytrynowego

                                       olej

                                    1 ząbek czosnku

                                    6 łyżek keczupu

                                    1 łyżka płynnego miodu szczypta pieprzu cayennc

                                    8 serc karczochów z puszki

                                  16 nadziewanych oliwek

                                  15 dag gotowanej szynki

                                    1 pojemniczek rzeżuchy

                                  ½ cytryny

 

 

Masło rozgrzać na patelni. Smażyć na nim mięso, na średnim ogniu, z każdej strony 4 minuty. Następnie wyjąć mięso z tłuszczu i ostudzić, Żółtka rozetrzeć z solą i sokiem cytrynowym. Ręcznym robotem ukręcić majonez dolewając olej, najpierw kroplami a później cienkim strumieniem,

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu razem z keczupem, miodem, pieprzem cayenne i 2-3 łyżkami wody, Serca karczochów i oliwki osaczyć, karczochy pokroić na ćwiartki. Szynkę pokroić w drobną kostkę a mięso kurczaka w plastry.  Rzeżuchę opłukać i osuszyć,

Połowę majonezu rozłożyć na czterech talerzach. Ułożyć na nich karczochy, mięso, oliwki, szynkę i kępki rzeżuchy. Każdą porcję polać pozostałym majonezem i ugarnirować plasterkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin