PIZZA CIENKIE CIASTO
40 dag mąki
4 dag drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
¼ szk woda gazowana
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia,
oregano, tymianek
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Zrobić wałek dodać przygotowane wcześniej ciasto.
Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. (uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Rozwałkować na okrągły placek o grubości około 5 mm i ponakłuwać je widelcem.
Gryzmek