BIGOS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.doc

(26 KB) Pobierz
BIGOS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

 

                      BIGOS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ     

 

 

                                    2 główki kapusty pekińskiej

                                   25 dag parówek

                                 40 dag wędzonej szynki z indyka

                                   1 cebula

                                    1 łyżka masła

                                   2 łyżki koncentratu pomidorowego

                                   5 łyżek czerwonego wytrawnego wina

                                    1 łyżka mąki pszennej

                                    1 łyżka natki pietruszki

                                   ½ łyżeczki tymianku

                                   ½ łyżeczki macierzanki

                                     szczypta mielonego kminku

                                      sól, pieprz

 

 

Kapustę opłukać, osuszyć. Każdy liść przekroić wzdłuż, złożyć razem i pokroić w wąskie paski. Blanszować 3 minuty w posolonym wrzątku i osączyć.

Parówki obrać z osłonek, pokroić w półkrążki. Szynkę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 3 minuty. Następnie dodać przyprawy ziołowe, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i włożyć kapustę.

Dusić około 15 minut. Dodać parówki i szynkę, dusić jeszcze około 5 minut. Mąkę roztrzepać w winie, wlać do bigosu i zagotować.

Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem. Bigos można zakwasić cytryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin