BIGOS Z PAPRYKI.doc

(25 KB) Pobierz
BIGOS Z PAPRYKI

 

                                 BIGOS Z PAPRYKI             

 

 

                                           1 kg czerwonej papryki

                                        10 dag fasoli perłowej

                                      25 dag kiełbasy

                                          2 łyżki oleju

                                        2 cebule

                                     2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego

                                        ¾ szklanki śmietany

                                         1 łyżka mąki

                                             mielona papryka

                                             majeranek

                                           sól, pieprz

 

   

 

Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, odstawić na 2 godziny. Zmienić wodę i ugotować. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, udusić z łyżką oleju.

Kiełbasę pokroić w półplasterki, usmażyć.

Cebulę obrać, drobno pokroić, oprószyć mąką, lekko zrumienić na łyżce oleju i tłuszczu wytopionym z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą, przecierem, śmietaną i kiełbasą, chwilę poddusić, przyprawić do smaku ostrą mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin