BIGOS Z POZOSTAŁEJ PIECZENI.doc

(26 KB) Pobierz
BIGOS Z POZOSTAŁEJ PIECZENI

 

                       BIGOS Z POZOSTAŁEJ PIECZENI         

 

 

 

 

                                      50 dag resztek pieczeni cielęcej lub wołowej

                                        2 jabłka lub

                                     12 dag śliwek suszonych

                                     2 dag cukru

                                       czerstwy chleb razowy

                                         bulion

                                       ocet winny do smaku

 

 

Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej. Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, z jabłkami lub śliwkami.

Utrzeć czerstwego razowego chleba, biorąc np. łyżkę na talerz, zasmażyć go w dobrym maśle, rozetrzeć tą zasmażkę rozgotowanym bulionem tak, aby było rzadkie jak zupa.

 

Pieczeń pokroić w drobną kostkę, włożyć w ten bulion.

Gdy się dobrze zagotuje, włożyć 2 jabłka kruche, winkowate, obrane i pokrajane w ćwiartki. Jeżeli nie ma jabłek, co bywa zwykle na wiosnę, ugotować oddzielnie ćwierć funta śliwek suszonych, a gdy będą zupełnie miękkie, przepołowić je, wyjąć pestki, a śliwki wraz z sosem wrzucić w bigos, dołożyć łyżkę cukru i w końcu wlać, próbując do smaku, ile potrzeba, dobrego winnego octu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin