BIGOS Z POZOSTAŁEJ PIECZENI
50 dag resztek pieczeni cielęcej lub wołowej
2 jabłka lub
12 dag śliwek suszonych
2 dag cukru
czerstwy chleb razowy
bulion
ocet winny do smaku
Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej. Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, z jabłkami lub śliwkami.
Utrzeć czerstwego razowego chleba, biorąc np. łyżkę na talerz, zasmażyć go w dobrym maśle, rozetrzeć tą zasmażkę rozgotowanym bulionem tak, aby było rzadkie jak zupa.
Pieczeń pokroić w drobną kostkę, włożyć w ten bulion.
Gdy się dobrze zagotuje, włożyć 2 jabłka kruche, winkowate, obrane i pokrajane w ćwiartki. Jeżeli nie ma jabłek, co bywa zwykle na wiosnę, ugotować oddzielnie ćwierć funta śliwek suszonych, a gdy będą zupełnie miękkie, przepołowić je, wyjąć pestki, a śliwki wraz z sosem wrzucić w bigos, dołożyć łyżkę cukru i w końcu wlać, próbując do smaku, ile potrzeba, dobrego winnego octu.
Gryzmek