BABKA ZIEMNIACZANA
2 kg ziemniaków
6 dag cebuli
2 jaja
2 dag mąki pszennej
2 dag mąki ziemniaczanej
30 - 40 dag wędzonki (boczek, kiełbasa)
8 dag smalcu
4 suszone grzyby
3 ząbki czosnku
majeranek
kminek
papryka
tymianek
ziele angielskie
pieprz ziołowy
sól
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i lekko odcisnąć sok. Grzyby namoczyć i pokrajać w kostkę.
Cebulę i wędlinę pokrajać w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając pod koniec grzyby - razem chwilę poddusić i następnie połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę oraz jaja.
Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i wyłożyć do wysmarowanej smalcem brytfanny. Piec w gorącym piekarniku około 1 godziny. Podawać z surówkami.
Gryzmek