BABKA ZIEMNIACZANA.doc

(26 KB) Pobierz
BABKA ZIEMNIACZANA

 

                                 BABKA ZIEMNIACZANA            

 

 

 

                                          2 kg ziemniaków

                                        6 dag cebuli

                                          2 jaja

                                          2 dag mąki pszennej

                                          2 dag mąki ziemniaczanej

                                30 - 40 dag wędzonki (boczek, kiełbasa)

                                        8 dag smalcu

                                       4 suszone grzyby

                                        3 ząbki czosnku

                                          majeranek

                                           kminek

                                         papryka

                                           tymianek

                                           ziele angielskie

                                          pieprz ziołowy

                                           sól

 

 

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i lekko odcisnąć sok. Grzyby namoczyć i pokrajać w kostkę.

Cebulę i wędlinę pokrajać w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając pod koniec grzyby - razem chwilę poddusić i następnie połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę oraz jaja.

Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i wyłożyć do wysmarowanej smalcem brytfanny. Piec w gorącym piekarniku około 1 godziny. Podawać z surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin