RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.doc

(25 KB) Pobierz

                

                      RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI                

 

 

                               1 kg ryby (lub 60 dag filetów,)

                             10 dag pieczarek

                                  (lub 20 dag grzybów borowików,)

                               2 dag tłuszczu,

                              10 dag cebuli,

                                4 dag tłuszczu do pieczenia,

                             1/8 l śmietany,

                               5 dag sera gouda lub tylżyckiego,

                                  sól, pieprz.

 

Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.

Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć, pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin