PRZEKĄSKA Z SEREM.doc

(26 KB) Pobierz
PRZEKĄSKA Z SEREM

 

 

 

                                  PRZEKĄSKA Z SEREM              

 

 

 

                                       1 główka sałaty,

                                       2 dymki,

                                       2 jajka ugotowane na twardo,

                                       2 pomidory,

                                     20 czarnych oliwek,

                                       1 zielona papryka,

                                     10 dag chudej szynki lub  piersi z kurczaka,

                                     15 dag sera camembert lub rokpol.

                               SOS:

                                    2 łyżki oleju,

                                      sól,

                                      sok z 1/2 cytryny,

                                   1 ząbek czosnku.

 

 

Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki.

Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, oliwki osączyć. Ser  pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki.

 

Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser, wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami. Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać  zmiażdżony ząbek czosnku, posolić do smaku.Sałatkę polać sosem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin