PRZEKĄSKA Z SEREM
1 główka sałaty,
2 dymki,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 pomidory,
20 czarnych oliwek,
1 zielona papryka,
10 dag chudej szynki lub piersi z kurczaka,
15 dag sera camembert lub rokpol.
SOS:
2 łyżki oleju,
sól,
sok z 1/2 cytryny,
1 ząbek czosnku.
Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki.
Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser, wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami. Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, posolić do smaku.Sałatkę polać sosem.
Gryzmek