SAŁATKA INDYJSKA
10 dag długoziarnistego ryżu,
10 dag czerwonej fasoli z puszki,
1 mała cebula,
1 kostka rosołowa,
1 strąk czerwonej papryki
(świeżej lub konserwowej ),
5 dag kukurydzy z puszki,
1 pomarańcza,
1 łyżka soku cytrynowego,
natka,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.
Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem
i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.
Gryzmek