SAŁATKA INDYJSKA.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA INDYJSKA

 

 

 

 

 

                                     SAŁATKA INDYJSKA                

 

 

                                          10 dag długoziarnistego ryżu,

                                          10 dag czerwonej fasoli z puszki,

                                            1 mała cebula,

                                            1 kostka rosołowa,

                                            1 strąk czerwonej papryki

                                              (świeżej  lub konserwowej ),

                                           5 dag kukurydzy z puszki,

                                           1 pomarańcza,

                                           1 łyżka  soku cytrynowego,

                                              natka,

                                           3 łyżki oliwy,

                                              sól, pieprz.

 

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości  wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.

Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać  i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na  cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i  pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając.

Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem

i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić  do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin