SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY.doc

(27 KB) Pobierz
SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

 

 

                       

                              SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY        

 

 

 

                                      1 główka kapusty,

                                      4 ogórki kiszone lub korniszony,

                                      2 pomidory,

                                   10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,

                                        natka,

                                  ½ kubka śmietany  kremówki,

                                       sól, pieprz.

 

                                SOS:

                                    6 łyżek oleju lub oliwy,

                                    1 łyżeczka musztardy,

                                    2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,

                                 ½ strączka ostrej papryczki,

                                   2 łyżki posiekanych ziół

                                     ( pietruszka, szczypiorek,

                                       trybula, estragon ),

                                       sól, pieprz.

 

Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.

Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę.

Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin