SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
1 główka kapusty,
4 ogórki kiszone lub korniszony,
2 pomidory,
10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,
natka,
½ kubka śmietany kremówki,
sól, pieprz.
SOS:
6 łyżek oleju lub oliwy,
1 łyżeczka musztardy,
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
½ strączka ostrej papryczki,
2 łyżki posiekanych ziół
( pietruszka, szczypiorek,
trybula, estragon ),
Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę.
Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno.
Gryzmek